Početna»Novosti»Deset najlepših bašti u Beogradu
05.04.2021.Piše: Jelena Stojčić

Deset najlepših bašti u Beogradu

Povodom ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata u Srbiji, izdvojili smo deset bašti u Beogradu u kojima je uživanje ovog proleća zagarantovano

novost deset najlepših bašti u beogradu vinski magazin vino fino
Od danas, ponovo rade bašte kafića i restorana u Srbiji. Ugostitelji su spremni za rad! Jedva su čekali da od države dobiju zeleno svetlo za ponovno otvaranje, a verujem da se isto tako osećaju i gosti, koji ne mogu da dočekaju da popiju kafu u bašti omiljenog lokala.

Povodom ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata u Srbiji, samo za vas, izdvojili smo deset najlepših bašti u Beogradu u kojima je uživanje ovog proleća zagarantovano, a uz strogo poštovanje propisanih mera zaštite.

Franš
Bulevar Oslobođenja 18a
065 2641944Bašta restorana Franš sigurno je jedna od lepših, zelenijih i sređenijih bašti u Beogradu. Ona je i adut ovog restorana, bez obzira na to što Franš veoma dobro radi i zimi. Bašta je ušuškana, a opet dovoljno prostrana i otvorena. Obrasla je rastinjem i cvećem i veoma lepo uređena, sa ljubavlju i posebnom pažnjom svih zaposlenih na ćelu sa vlasnikom restorana Nikolom Dimitrijevićem, koji brine o svakom detalju kako u bašti, tako i u samom restoranu. Kada duva vetar, tu je ćebence da ugreje, a stara garda dobrih i finih konobara spremna je da ugodi svakom gostu. Hrana je dobra, dok je ipak kompletan tretman koji gost ovde dobija, od ulaska u lokal do izlaska, ono što ovaj restoran čini tako posebnim, a naročito kada je lepo vreme i može da se sedi u bašti.

Radost fina kuhinjica
Pariska 3
060 6030023Omiljeno mesto vegetarijanaca Radost fina kuhinjica i mnogim mesožderima je drago mesto, ali ne zbog hrane, već zbog predivne bašte koju ima, totalno izolovane od buke, a u strogom centru grada. Bašta je srednje veličine, i sva je u kamenu i zelenilu i predstavlja jedno totalno zen mesto. Lepo je osvetljena i opremljena sa stilom - pomalo je umetnička, a pomalo i hipsterska. Radost je inače prvi vegetarijanski restoran u Beogradu i jedno od retkih mesta u gradu gde i vegani mogu da pojedu nešto konkretno i ukusno. A za one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa i u Radost dolaze samo zbog bašte, izbor zdravih i svežih bezalkoholnih i alkoholnih napitaka je dosta zanimljiv i podugačak.

Thinkers bar
Dimitrija Tucovića 3
065 8870093Relativno nov lokal, Thinkers bar, od samog početka kupio nas je svojom lepom i muralima oslikanom baštom. Prostor je potpuno ograđen i iz njega se vidi samo nebo. Potpuno je izolovan od buke iako se nalazi u blizini nadvožnjaka i prometne ulice Dimitrija Tucovića. Ova bašta trenutno je jedna od popularnijih u gradu. Thinkers bar gostima nudi hranu, mada svega nekoliko stavki, ali dosta dobrih, solidan izbor piva i odlične koktele.

Madera
Bulevar Kralja Aleksandra 43
011 3231332Madera je jedan od retkih restorana u Beogradu koji može da se pohvali baštom u sred parka, i to Tašmajdanskog parka. Bašta je dosta velika, lepo uređena i u njoj se oseća pravi beogradski šmek, bez obzira na to što u Maderi više ne sede stari gradski boemi kao što je to bilo nekad. Veliki beli stolnjaci preko stolova naročito kada se zavijore od vetra, u ambijentu gradskog parka čine da ova bašta izgleda veoma prefinjeno i elegantno. Usluga je odlična, hrana dosta dobra, a menadžeri i svi zaposleni predani i posvećeni poslu i svakom gostu.


Ljutić bar
Stevana Sremca 5Ljutić bar i njegova bašta, poznatija kao Bašta Ljutića veoma su voljeni i cenjeni među Beograđanima. Ceo koncept je daleko od ozbiljnog ugostiteljstva, ali definitivno predstavlja „mesto sa dušom“. Većim delom, bašta je u debeloj hladovini, sklepana je od starog nameštaja, rasparnih stolica i stolova, ali je sve to veoma lepo uklopljeno u ambijentu stare kuće u kojoj se nalazi. Muzika je uvek dobra, a uveče kada se upale sijalice koje bez posebnog reda vise po bašti, prostor izgleda fenomenalno, i totalno umetnički. Atmosfera je baš dobra, a piće jeftino, iako ovde nemojte da očekujte kraft piva i premijum vina. Bašta Ljutića trenutno ne radi, ali uskoro otvara letnju sezonu i punom parom počinje sa radom.

Botako
Šantićeva 8
062 249703Picerija Botako na Gundulićevom vencu sigurno ima jednu od lepših bašti u starom delu grada. Nalazi se u debeloj hladovini i uvek je puna. Bašta je uređena u prepoznatljivom stilu picerije, sa masivnim kružnim stolovima i šik detaljima. Usluga je okej, pice takođe. Botako nije tip restorana u kome zasednete, već dođete, pojedete i idete dalje.

Blaznavac
Kneginje Ljubice 18
011 3285857Kafe-galerija Blaznavac smeštena u kući staroj preko 120 godina, definitivno ima najkreativniju i najluđu baštu u Beogradu. U njoj džinovski šareni slon leti iznad gostiju, dok oni sede i piju piće u staroj kočiji koja se nalazi na ulazu u baštu. Na zidovima su fenomenalni crteži i druge razne umetnine, a ceo prostor je totalno šaren i uređen u veselim tonovima. U bašti Blaznavca svake godine je nešto drugačije, osim atmosfere, ona je uvek ista i provereno dobra. Blaznavac je i jedno od onih mesta koje stranci obavezno posete prilikom boravka u Beogradu, a i mnogim lokalcima je dosta drago mesto.Smokvica
Kralja Petra 73/ Molerova 33/ Jovanova 45
069 4464056/ 063 608446/ 063 446257Sigurno se pitate koja Smokvica od svih šest ima najlepšu baštu. Moja omiljena definitivno je ona u Kralja Petra, prva je i najmanja i čini mi se da je jedina uspela da sačuva dobar nivo usluge kao na početku rada. Veoma su lepe i bašte Smokvica u Jovanovoj i Molerovoj ulici, one su dosta veće i prostranije i imaju odvojen deo za decu za igranje, a sve su uređene u prepoznatljivom stilu ovog restorana. Limunana je i dalje najslađa dok se pije u nekoj od Smokvicinih bašti.

Klub književnika
Francuska 7
064 8714093Bašta Kluba književnika oduvek se posebno dopadala gradskim boemima, akademicima i svim viđenijim ljudima Beograda. Novi Klub književnika na čelu sa talentovanim šefom Brankom Kisićem dobio je neku sasvim drugu dimenziju, mada je sačuvao status kultnog restorana. Predivan ambijent primetićete pri prvom zakoraku u baštu restorana, a još ako na to dodam i fenomenalnu hranu pripremljenu po tradicionalnim receptima, a sa upečatljivim Kisićevim potpisom, kompletan užitak u legendarnoj bašti Kluba je zagarantovan.

Le Petit Bistro
Braničevska 13b
064 6400022Jedna od omiljenih bašti mnogih Beograđana, a pre svega Vračaraca jeste bašta restorana Le Petit Bistro. Nalazi se ispod krošnji drveća, tik uz ulicu što joj daje poseban gradski šmek, naravno ograđena je, a estetski posebno lepo izgledaju saksije pune cveća na samoj ogradi. Bašta ovog restorana je uvek puna, i ujutru i popodne i uveče. U dnevnoj varijanti, gosti su najčešće poslovni ljudi koji u hladovini bistroa sastanče, doručkuju i ručaju, dok se uveče ovo mesto pretvara u mesto za izlazak.