Početna»Novosti»DOBRO VINO NEBESKI JE DAR!
28.12.2019.Piše: Mirjana Maksimović

DOBRO VINO NEBESKI JE DAR!

Priča o Izbi Jovanović, porodičnoj vinariji koja je ponos Čegarskog vinogorja

novost dobro vino nebeski je dar vinski magazin vino fino
O bračnom paru Jovanović koji je profesorske karijere, notne sveske i školsku katedru upotpunio zajedničkim delanjem u vinogradu i oko njega, sigurno ste čuli. Ukoliko ste pasionirani ljubitelj vina crnih sorti, skoro je izvesno da ste njihov merlo i pili. A ako ste uz sve to imali sreće da probate onaj iz zlatom ovenčane berbe 2015, izvesno je da ćete ga pamtiti još dugo vremena. Da li će berba 2017. koja na tržište izlazi ovih dana, moći da ga dostigne i prestigne, saznaćemo uskoro ali jedno je sigurno, Izba Jovanović je vinarija na koju vredi obratiti pažnju...

Ivan i Andriana Jovanović su ljudi koje je spojila ljubav i muzika. Oboje muzičari po zanimanju, posao profesora u muzičkoj školi morali su da potraže na Kosovu jer u Nišu, gradu u kome žive sa svoje dvoje dece, za njih posla nije bilo. Uslovi rada ispočetka su bili više nego neprimereni pa je nekada sumornu svakodnevicu Ivan bojio čitajući vinske časopise. Tu mu se javila ideja o Vele Polju, selu u kome je od oca nasledio imanje, kao malom potezu u dolini Južne Morave okruženom vinogradima. Pitomi brežuljci činili su se idealnim za vinogradarstvo iako se selo nikada time nije ozbiljnije bavilo. Uzorkovanje zemljišta, klima, položaji i povoljni vetrovi dali su mu poleta pa je jedini preostali izbor bio koju sortu posaditi.

Nakon kratkog razmišljanja, odlučili su se za merlo, a prve savete o vinogradarstvu i vinarstvu dobili su od čuvenog Mije Radovanovića. Usledile su i konsultacije sa Kostom Botunjcem iz Župe koga i danas smatraju velikim prijateljem i mentorom u poslu. 2011. godine, Ivan i Andriana posadili su prvi hektar merloa, a sledećeg proleća još polovinu. Prva berba bila je 2014. Bila je to izuzetno kišna i po svim kriterijumima teška godina za vinogradarstvo i poljoprivredu uopšte, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi. Ipak, zahvaljujući toplom vetru, karakterističnom za atar sela Vele Polje, koga su verovatno iz tog razloga nekada zvali i Vetropolje, pokislo grožđe se brzo sušilo te zbog toga ostajalo zdravo. Po Kostinom savetu, taj neveliki ali zdrav prvi rod grožđa, vinificirali su korišćenjem neselekcionisanih kvasaca. Po završetku fermentacije, vino su pretočili u burad od 300 litara, napravljenu od srpskog hrasta gde je ostalo čitavih 9 meseci.

Ispostavilo se da i godina kakva je bila ta nezapamćeno loša 2014. može da podari više nego solidno vino i tržište je to prepoznalo. Izba Jovanović, kročila je na srpsku vinsku scenu i odmah ostala primećena što zbog vina, što zbog imena, što zbog prepoznatljive etikete koja poštuje i najviše standarde estetike. --- Cilj je da od našeg vinograda dobiljemo ono najbolje što on može da podari i da to pretočimo u bocu. Zato, iz meseca u mesec, iz vegetacije u vegetaciju, od zametanja i cvetanja, pa sve do pojave grozdova i sazrevanja, mi živimo sa našom lozom, trudeći se da svakom čokotu posvetimo posebnu pažnju, a da kasnije u podrumu ne spravljamo vino, već da samo pažljivo pratimo i nadgledamo ono što smo uradili i dobili u vinogradu - sumirao je tada Ivan Jovanović.Uspešno prevazišavši tu prvu prepreku zvanu nulta berba pa još u 2014. Jovanovićima se činilo da su teška vremena iza njih i da će sada sve biti lakše. Kako to obično biva kad „čovek snuje, a Bog odlučuje“, sam početak 2015. doneo je nove nevolje. Ipak, te jeseni su obrali grožđe i preradili ga po već utvrđenoj recepturi te vino prepustili jednogodišnjem sazrevanju u hrastovom buretu. Godinu dana kasnije, odlučivši da se odazovupozivu organizatora, donekle svesno ignorišući neke elementarne postulate vinarstva, merlo iz berbe 2015. pretočili su u bocu, zalepili etiketu i stavili kapicu, te ga odmah, bez prethodnog odležavanja poslali u Italiju na Emozioni Dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme, ocenjivanje svih kabernea i merloa sveta. I nisu pogrešili! Te jeseni, merlo Izbe Jovanović se vratio kući ovenčan duplim zlatom: prvim po oceni sudija i drugim po oceni novinara. Bio je to veliki dan za ovu malu, u pravom smislu garažnu porodičnu vinariju. Krajem godine, isti taj merlo naš magazin je proglasio jednim od 10 crvenih vina koja su obeležila 2017. godinu, a par dana kasnije, Izba Jovanović je osvojila i titulu najbolje male vinarije Srbije dodeljenu od strane portala vino.rs.

Svi ovi uspesi dali su Jovanovićima poleta i još više volje da nastave putem kojim su krenuli. Ponesen svim priznanjima koja su značila da njegova vizija o Vele Polju okruženom vinogradima, nije samo puki san, Ivan je želeo da ne ostane jedini vinogradar u tom kraju. Ovaj jedinstveni teroar vredan je svakog truda, kako se ispostavilo. Da lepe snove vredi sanjati ali istovremeno i budan delati, govori i činjenica da na ostvarenje sna o većem broju vinograda u svom okruženju Ivan nije čekao dugo.

Oduševljeni merloom ove vinarije, pojavili su se i novi entuzijasti i zaljubljenici u Čegarsko vinogorje te je ovog proleća u Vele Polju posađeno još 11 hektara vinograda merloa, a od 2020., biće tu i nešto prokupca i kaberne frana. Za to vreme, vinogradi Izbe Jovanović stasavaju, a kako tek 2017. daje puni rod, danas ova vinarija sa 1,5 hektara ubira oko 10 tona grožđa čijom preradom dobija 6 do 6.500 litara vina, koje kasnije pretače u oko 8.000 boca. Po prvi put, u ovoj vinariji vinifikovana je i probirna berba od koje se u budućnosti mnogo očekuje, a koja će praktično biti druga etiketa Izbe Jovanović. Do tada, važno je istaći da je ovih dana tržištu prezentovan merlo iz berbe 2017. Svež, izrazito sortan i ekstraktivan, sa 14,5% alkohola, pravi je predstavnik vrelog juga odakle i potiče.

- Od samog početka trudimo se da balansiramo između dva stila vina: onog snažnog, toplog, južnjačkog merloa i onog nešto svežijeg šumadijskog stila. Na kraju, prepuštamo da priroda i teroar daju završnu reč, dok nama ostaje najbitnije da ostanemo svoji i dosledni u tome da naše vino mora biti odraz zemlje sa koje potiče - poverila nam je Andriana Jovanović.

Što se tiče berbe 2017., prve impresije su odlične. Vino je snažno, ubedljivo i definitivno ima onaj topli južnjački karakter. Baš kako i priliči predstojećoj prazničnoj idili.
BELEŠKA DEGUSTATORA
Merlo 2017

Zreo, ekstraktivan i svež, pravi je odraz teroara. Na nosu izrazito voćan, s diskretnim tonovima ljubičica, vanile i kože. Na ukusu eksplozivan, s obiljem voćnih aroma poput crvenih ribizli, šljiva, borovnice i zrelih trešanja upotpunjenih nežnim taninima. Završnica ubedljiva, voćna te blago začinska. Preporuka za prethodno dekantiranje.