Početna»Novosti»Dodeljene su Gault & Millau nagrade za 2025!
24.04.2025.

Dodeljene su Gault & Millau nagrade za 2025!

Preporučeno je 307 restorana u našoj zemlji, od kojih je jedanaest ovenčano sa tri kuvarske kape, i tri restorana sa četiri kape

novost dodeljene su gault millau nagrade za 2025 vinski magazin vino fino
U punoj dvorani hotela Hyatt, u sredu, 23. aprila dodeljene su godišnje nagrade cenjenog vodiča Gault & Millau u Srbiji. U izdanju za 2025. godinu preporučeno je 307 restorana u našoj zemlji, od kojih je jedanaest ovenčano sa tri kuvarske kape i tri restorana sa četiri kape. Ni u četvrtoj godini izdanja, nijedan restoran u Srbiji nije osvojio maksimalnih pet kapa koje označavaju kuhinju izuzetnog kvaliteta.

Ceremoniju dodele nagrada, po običaju, uz veliki aplauz otvorila je Mira Šemić, direktorka izdanja za Sloveniju i Srbiju, koja se na binu nešto potom vratila kako bi uručila nagrade najboljima iz sveta restoraterstva za 2025. godinu.

Prisutnima se obratila i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, a povodom izlaska najnovijeg izdanja, u Srbiju je stigao i Huan Karlos Tores, generalni internacionalni direktor Gault & Millau.

Kao i do sada, najbolji i najpopularniji šefovi u Srbiji gostima su ponudili autorske zalogaje kojima su predstavlljali restorane iz kojih dolaze, a koje su pratila odabrana srpska vina.

Novo, štampano izdanje vodiča donosi i malo izmenjeni dizajn, ali žuta knjiga ostaje i dalje žuta knjiga - mada dosta lakša za korišćenje nego ranije. Takođe, za razliku od prethodnih izdanja, u vodiču ove godine nema odeljka posvećenog srpskim vinima.

NAGRADE – GAULT & MILLAU 2025

  • Šef godine: Marko Đerić, Langouste
  • Šef budućnosti: Lazar Svrkota, Thyme Street Cuisine & Cocktails
  • Šef nove tradicije: Branislav Krstić, New Balkan Cuisine
  • Mladi talenat: Milan Lekić, Ebisu
  • Najbolja poslastičarka: Jelena Isaković Martinov, Magellan
  • Najbolji POP: Sve pod sač, Novi Pazar
  • Najbolji somelijer: Dušan Vranić, Fleur de Sel
Četiri kape:
  • Fleur de Sel, Novi Slankamen (Fleur de Sel je i najbolje ocenjen restoran u Srbiji po Gault & Millau bodovanju).
  • Salon 1905, Beograd
  • Langouste, Beograd
Tri kape su osvojili: The Square, Vinska kuća Erdevik, Magellan, GIG, Faro, Restoran 27, Project 72 Wine & Deli, La Pista, Homa, Enso i Delirium Silence čijeg je šefa Vladimira Kučeru direktorka vodiča Mira Šemić pohvalila kao šefa koji se posebno iskazao u kratkom roku.