Početna»Novosti»DVA DECANTEROVA ZLATA ZA VINARIJU ZVONKO BOGDAN!
24.05.2019.

DVA DECANTEROVA ZLATA ZA VINARIJU ZVONKO BOGDAN!

Vina Cuvee No1 2017 i Campana Rubimus 2017 ovenčala su se visokim priznanjima na DWWA ocenjivanju u Londonu

novost dva decanterova zlata za vinariju zvonko bogdan vinski magazin vino fino
Velike vinske vesti sa severa! Po prvi put, jedna vinarija iz Srbije uzle je dva zlata na uglednom Decanterovom ocenjivanju vina. Cuvee No1 2017 i Campana Rubimus 2017 zaslužili su zlatne medalje na takmičenju na koje je ove godine prispelo više od 16000 vina iz celog sveta. Cuvee No1 iz berbe 2016. takođe je prošle godine osvojio zlato, što vinariju Zvonko Bogdan, sa tri zlata, čini najtrofejnijom domaćom kućom na prestižnom DWWA takmičenju.

Ove godine, vinarija Zvonko Bogdan osvojila je i dve srebrne medalje: za Pinot blanc 2017 i crvenu kupažu Život teče 2017; kao i bronze za sovinjon Campana Albus 2017 i Chardonnay 2017.

Cuvee No1 2017 je kupaža merloa, kaberne frana i frankovke, a odlikuju ga mekoća i elegancija, uz slojevit, plemenit miris i veoma vešto uklopljen uticaj drveta. Miris se kreće od kupine, crne ribizle i trešnje, pa do nota grafitne olovke i kesice čaja od nane, te vrlo diskretnih vrhunskog hrasta. U ustima ovo je vino elegantno, umereno puno, ali čvrsto, bogato, slojevito i ni malo lagano. Tanini su prijatni, svileni i obli, prisutni taman kako i koliko treba, a na jeziku se dugo valjaju arome crnih trešanja, kakaoa i šljiva. Svileno, slojevito, sočno, harmonično.

Drugo Dekanterovo zlato, perjanica subotičke vinarije, Campana Icon Rubimus Zvonko Bogdan 2017, nastala je pažljivim kupažiranjem najkoncentrisanijeg grožđa merloa i kaberne frana. Vino je odležavalo u buradima od biranog francuskog hrasta, što je rezultiralo raskošnim, slojevitim mirisom u kome se voće prepliće sa notama vanile, tosta i čokolade. Koncentrisana, raskošna i veoma mlada, Campana Rubimus najbolje od sebe pokazaće tek posle nekoliko godina odležavanja.

Na DWWA ocenjivanju vina iz celog sveta prolaze kroz rigoroznu degustaciju najboljih vinskih sudija sveta, a zlatnu medalju zaslužuju samo ona koja su ocenjena sa više od 95 poena.

Na pitanje da prokomentariše rezultat, enolog vinarije Srđan Lukajić kaže:

- Naprosto, razmišljali smo svojom glavom, putovali i gledali šta drugi rade, učili iz svog iskustva. Poenta je da ne kopiraš tuđe. Od stvari koje su presudne, mislim da je jako važan menadžment tanina, a da biste tu postigli rezultate morate jako dobro da poznajete svoje grožđe. Imali smo dobru godinu i mislim da smo odabali pravi momenat za berbu - kaže Lukajić i dodaje:

- Sigurno je uticao i dobar odabir barika za odležavanje. Našli smo neku meru korištenog i novog drveta, koja se pokazuje odlično. Ove naše medalje dokaz su da ne mora uvek da se forsira skupo i novo drvo da bi vino bilo veliko, čak upravo suprotno.

Cuvee No1 osvojio je zlato i prošle godine, pa sada već imate kontinuitet. Šta sve to znači za vinariju i za Vas lično?

- Znači, pre svega, potvrdu da ono što radimo godinama ima smisla i da daje rezultate. Efekat na tržištu se vidi, Dekanterove medalje su najcenjenije u vinskom svetu i privlače pažnju tržišta. Dobro reaguju i uvoznici, ali i domaći kupci. Takođe, oni koji naša vina vole i piju godinama sada znaju da su sa razlogom verovali u nas - zaključuje Lukajić.


Srđan Lukajić, glavni enolog vinarije Zvonko Bogdan