Početna»Novosti»Dva lica traminca
10.11.2022.Piše: Dušan Vranić

Dva lica traminca

Degustacija vina Bikicki Moma 2020 i Bikicki Uncensored 2020

novost dva lica traminca vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše recenzije vina. U svom novom tekstu, Vranić je analizirao dve etikete vina od traminca, sorte od koje fruškogorska kuća Bikicki pravi izvanredno zanimljiva vina.

Piše. Dušan Vranić


Uvek me obraduje degustacija vina napravljenih od jedne od mojih omiljenih aromatičnih sorti. Zadovoljstvo je još veće kada se vina "prošaraju" raznim stilovima i ekspresijama sorte, što nas dovodi pravo kod Bikicki vina, vinarije koja, kao retko koja druga kuća, istražuje krajnje mogućnosti i fleksibilnost traminca.

BIKICKI MOMA 2020

Vino je boje žute slame, uz srednju prozirnost. Na samom početku prisutni su mehurići usled refermentacije nakon flaširanja. Uz razumevanje stila proizvođača koji teži minimalističkom pristupu, ipak je poželjno da ove pojave nema, iako ne utiče u znatnoj meri na ukus i aromatiku vina.

Na nosu su prisutne terpentinske arome karakteristične za traminac crveni, a tu su i primese latica ruža, cveta bagrema i pčelinjeg saća. Vino je srednjeg tela, zaokruženo, lepih voćnih aroma nektarine, ananasa te mejer limuna sa nešto trpkih aroma. Tu je i rendana kora limuna sa sočnom vinogradarskom breskvom, uz nešto fenolne gorčine u zaostalom ukusu. Završnica je srednje citrusna. Vino je imalo veoma obećavajući start pre ulaska u “pubertetske” evolutivne oscilacije i u pokušaj da strukturom prevaziđe avangardnu i prelepu bocu u kojoj se nalazi.

Ocena: 87

BIKICKI UNCENSORED 2020

Vino boje ćilibara, srednje providnosti. Na nosu su prisutne arome bergamotovog ulja, te sveže rendane kore pomorandže sa mirisom bagremovog meda.

Vino je punijeg tela, odlične ekstrakcije i zaokruženosti. Na nepcu se prepliću arome sočne pomorandže, grejpa i mandarine, pčelinjeg saća sa nešto začinskih aroma cejlonskog cimeta i nagorelog mejer limuna i ananasa. Odličan je balans izmedju primarnih voćnih kao i sekundarnih aroma koje su proistekle iz duže maceracije, i koje vinu daju uljanu viskoznost, slast i lepu svežinu. Ova svežina potcrtava dobru strukturu vina. Sortnost i stil vina zaokruženi su lepom i dugom završnicom koja daje tropsko/citrusne arome umerenog intenziteta.

Veoma dobro stilski vođeno vino koje ni za momenat nije izgubilo sortnu karakteristiku traminca. Vino ima dobar evolutivni karakter i trećeg dana nakon otvaranja odlično se pokazalo u čaši za pino noar. Ovo je gastronomsko vino kome treba podariti vreme i aeraciju da pokaže svu svoju snagu, raskoš i lepotu sorte i stila.

Ocena: 93+