Početna»Novosti»Dvanaest boca 'svemirskog vina' vraća se na Zemlju
14.01.2021.

Dvanaest boca 'svemirskog vina' vraća se na Zemlju

Nakon godinu dana boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, čeka se vest o uspešnom prispeću uzoraka vina iz Bordoa

novost dvanaest boca svemirskog vina vraća se na zemlju vinski magazin vino fino

Prvo vino koje je zvanično putovalo u svemir (jedno je putovalo i nezvanično, ali o tome ćemo nešto kasnije) vraća se na planetu Zemlju! Dvanaest boca vina iz Bordoa provelo je godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a sada se ovo vino vraća kući, na detaljnu analizu uticaja mikrogravitacije na plemenito piće.

Ovih dana očekuju se vesti o bezbednom prispeću SpaceX Dragon teretne kapsule koja sadrži izvanredno zanimljive i važne uzorke, među kojima je već pomenuto vino, uz 320 sadnica merloa i kaberne sovinjona. Kapsula je prvobitno trebalo da sleti u Atlantski okean, ali je zbog lošeg vremena odlučeno da se dragoceni teret usmeri ka Meksičkom zalivu, zapadno od Floride.

Vino tokom boravka na svemirskoj stanici nije otvarano, a staklene boce bile su upakovane u čelične cilindre. Kompanija Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, koja je odgovorna za ovaj eksperiment, imala je za cilj da prati sazrevanje vina tokom jednogodišnjeg boravka u svemiru. Neke od boca biće otvorene u februaru, na degustaciji u Bordou u prisustvu vodećih francuskih stručnjaka za vino, a nakon toga uslediće višemesečne hemijske analize koje će pokazati na koji je način odsustvo gravitacije uticalo na sedimente u vinu.

Nikola Gom, osnivač i direktor kompanije Space Cargo Unlimited, rekao je da se jako raduje degustaciji "svemirskog vina" ali da su sadnice zapravo najvažniji deo eksperimenta.

- Želimo da nađemo rešenja za zdravu i organsku poljoprivredu budućnosti - rekao je Gom i objasnio da će u budućnosti poljoprivredne kulture morati da se prilagođavaju sve težim uslovima na Zemlji. Serija eksperimenata u svemiru dizajnirana je tako da simulira neke od ovih uslova.

- Ja sam Francuz i za mene su dobra hrana i vino važan deo života - rekao je Gom za Asošijeted pres.

Prvo vino koje je putovalo u svemir tamo se našlo bez znanja šire javnosti: Edvin Baz Oldrin, učesnik misije Apolo 11 koja je odvela prve ljude na Mesec, poneo je malo vina sa sobom kako bi se pričestio u svemiru. Čelnici agencije NASA doneli su odluku da ovaj čin drže u tajnosti, kako ne bi izazvali polemike o vezi - ili konfliktu - religije i nauke. Tek decenijama kasnije otkriveno je da je čuveni astronaut te godine obavio prvu pričest na Mesecu.