Početna»Novosti»Dve Mišelinove zvezde za restoran u Budimpešti!
27.03.2018.

Dve Mišelinove zvezde za restoran u Budimpešti!

Restoran Onyx, smešten na trgu Vorošmarti u Budimpešti, vodi šef Adam Mesaroš koji, kako navode čuvenom vodiču, briljantno spaja tradicionalno i savremeno

novost dve mišelinove zvezde za restoran u budimpešti vinski magazin vino fino
Restoran Onyx u Budimpešti prvi je ugostiteljski objekat u Mađarskoj koji je dobio dve zvezdice u novom izdanju Mišelinovog vodiča! Na promociji novog izdanja vodiča Main Cities of Europe, održanoj sinoć u Budimpešti, domaća publika bila je oduševljena da se u srcu glavnog grada Mađarske sada može jesti na istom nivou kao i u pariskom šestom arondismanu.

Šef restorana, čiji je moto "Tradicija sreće inovaciju", zove se Adam Mesaroš, a Michelin navodi da ovaj kuvar služi osavremenjena klasična mađarska jela na način koji puca od originalnosti.

Ljude koji žive u Srbiji svakako će zanimati detalji o restoranu na trgu Vorošmarti, koji je sada njihova najbliža kapija ka svetu vrhunske svetske kuhinje. Restoran je nastao 2007. godine i nalazi se odmah pored legendarnog kafea Gerbeaut, verovatno najslavnijeg u celoj centralnoj Evropi. Degustacioni meni od šest jela sadrži, u ovom trenutku, sledeća jela: tartar od vodenog bivola sa crnim lukom i režnjevima pečurki, guščiju džigericu sa kruškom i kandiranim đumbirom, školjke sa karfiolom, butardom i ukiseljenim svežim bademima, konzome od goveđeg repa, jagnjetinu sa tartufima dimljenim fondanom od krompira i čokoladu sa borovnicama i kestenjem. Cena menija je 100 evra bez vina, a za uparivanje sa vinom treba izdvojiti još 60 evra.

Na svečanosti u Budimpešti objavljeno je i da je Beč dobio pet novih Mišelinovih zvezdica. Gastronomska zvezda u usponu Niall Keating, šef britanskog restorana The Dining Room u Malmsberiju.

Gurmani iz Srbije u restoranima okićenim Mišelinovim zvezdicama mogu da uživaju i u susednoj Hrvatskoj. Hrvatska gastronomija zastupljena je u Mišelinovim vodičima od prošle godine, a pre mesec danas stigle su i nove dve zvezdice. Tako su na dodelu u Budimpeštu došli glavni kuvari hrvatskih restorana 360 i Pelegrini koji su se ove godine prvi put našli u najprestižnijem klubu restorana na svetu, svaki sa po jednom zvezdicom, a tu je bio i šef Danijel Đekić, čiji restoran Monte u Rovinju je prošle godine primio Mišelinovu zvezdicu, zadržavši je i ove godine. Pored tri restorana koji su osvojili zvezdice, četiri hrvatska restorana dobilo je nagradu Bib Gourmand (Konoba Mate u Pupnatu, Konoba Fetivi u Splitu, Dunav u Iloku i Vuglec Breg u Krapini).