Početna»Novosti»Džejms Sakling dao visoke ocene vinima iz Srbije
11.08.2022.

Džejms Sakling dao visoke ocene vinima iz Srbije

Čuveni kritičar degustirao je i recenzirao vina kuća Matijašević, Đoković i Matalj

novost džejms sakling dao visoke ocene vinima iz srbije vinski magazin vino fino

Pre nekoliko nedelja, priznati srpski enolog Mladen Dragojlović posetio je u Toskani Džejmsa Saklinga, jednog od najuticajnijih vinskih kritičara na svetu, i predstavio mu – premijerno za ovog kritičara – selekciju vina iz Srbije. Naša vina iz kuća Đoković, Matalj i Matijašević osvojila su visoke ocene i laskave degustatorske beleške od strane čuvenog kritičara, a jedno vino iz vinarije Matijašević osvojilo je vrlo pohvalna 93 poena.

Za Matijaševićev SoviNoa Fume Blanc 2020, ocenjen sa vrlo visoka 93 poena, Sakling je rekao da je vino srednjeg tela i kremaste teksture, sa aromama lomljenog kamena, isečenog limuna, guave i kremena, i preporučio da se pije sada. Vertikali vina SoviNoa od 2019 do 2021 Sakling je dao po 90 poena, što je ujedno i tihi kompliment ujednačenosti kvaliteta ovog sovinjon blana iz godine u godinu.

Matijaševićeva Belina 2020, napravljena od smederevke, pomalo potcenjene sorte u čije potencijale u ovoj vinariji duboko veruju, osvojila je 90 poena. Značaj činjenice da je jedan od najuticajnijih vinskih kritičara na svetu probao i ocenio vino od smederevke veliki je kamen-međaš za ovu sortu.

- Vino sa aromama i ukusima dinja i limuna. Srednje telo, kremasta struktura i završnica puna ukusa. Piti sada – napisao je Sakling u degustatorskoj zabelešci.

Vina mlade vinarije Đoković, Syrah 2019 i Chardonnay 2019, osvojila su po 91 poen. Za Syrah 2019 Sakling je napisao da je pun mesnih i začinskih aroma, uz tamni duvan i crno voće.

- Sveže i vrlo ukusno. Sira sa pravim karakterom, koji pravi porodica čuvenog tenisera Novaka Đokovića. Piti sada – naveo je Sakling, koji je za šardone ove kuće rekao da je sveže i vibrantno vino srednjeg tela, lepih kiselina i iskričave završnice, uz ukus kuvanih jabuka i meda.

Kremen Kamen 2019 vinarije Matalj, njihov već čuveni premijum kaberne sovinjon koji se pokazao kao bestseler u svakoj berbi, osvojio je 92 poena i opasku da je posredi precizno napravljeno vino sa aromama crne ribizle i slatkog duvana, srednjeg do punog tela i čvrstih tanina. Sakling preporučuje čekanje još dve do tri godine do otvaranja, iako kaže da se može piti već sada.