Početna»Novosti»DŽEJMS SAKLING PROBAO SRPSKA VINA!
26.07.2022.

DŽEJMS SAKLING PROBAO SRPSKA VINA!

Enolog Mladen Dragojlović posetio je čuvenog kritičara na njegovom toskanskom imanju i predstavio mu deo domaće vinske produkcije

novost dŽejms sakling probao srpska vina vinski magazin vino fino
Džejms Sakling i Mladen Dragojlović na kritičarevom imanju u Toskani. U pozadini su vina iz celog sveta, spremna za degustaciju
Vina iz vinarija Đoković, Matijašević i Matalj prva su iz Srbije koja su stigla do čuvenog Džejmsa Saklinga, najuticajnijeg i najznačajnijeg vinskog kritičara današnjice. Na svom imanju u Toskani, Sakling je ugostio Mladena Dragojlovića, srpskog enologa i kreatora nekih od najnagrađivanijih srpskih vina, koji kao konsultant radi u pomenutim vinarijama. Dragojlović je tako postao prvi vinski poslenik iz naše zemlje koji se sreo sa Saklingom i dobio priliku da mu predstavi deo srpske vinske scene.

- Džejms gotovo da ništa nije znao o vinima iz Srbije, pa je bio iskreno iznenađen kvalitetom. Prošli smo zajedno kroz petnaestak srpskih vina, od prokupca i smederevke, preko šardonea i sovinjona, pa do širaza i kabernea – kaže za Vino & Fino Dragojlović.

- Sakling je vrlo jasan u svojim odlukama i ocenama, ali i otvoren za nove stvari i drugačija mišljenja. Dopala su mu se vina koja smo probali, i vrlo lako je prepoznavao potencijal i karakteristike različitih berbi, iako se prvi put sreo sa našim teroarima - dodaje Dragojlović.

Očekuje se da Džejms Sakling u budućnosti objavi i neke ocene srpskih vina, a već nekoliko meseci se šuška da bi u dogledno vreme mogao i da poseti Srbiju.

Džejms Sakling, rođen u Los Anđelesu u SAD, dugo je radio kao vinski kritičar i urednik u magazinu Wine Spectator, gde je razvio izvanrednu međunarodnu reputaciju. Od 2010. vodi svoj sajt JamesSuckling.com koji predstavlja jedan od najznačajnijih izvora vinskih recenzija na svetu. Sakling i njegov tim kritičara godišnje degustiraju i ocene više od 20.000 vina.