Početna»Novosti»Džensis Robinson: Vreme je za vino u limenkama!
26.02.2020.

Džensis Robinson: Vreme je za vino u limenkama!

Jedan od najvećih svetskih eksperata za vino založila se za ekološku revoluciju u vinarstvu - odustajanje od staklenih boca i prelazak na alternativna pakovanja

novost džensis robinson vreme je za vino u limenkama vinski magazin vino fino
Foto: jancisrobinson.com/Benjamin McMahon
Čuvena Britanka Džensis Robinson MW, jedan od najvećih svetskih eksperata za vino, u svojo najnovijoj kolumni za britanski Financial Times založila se za napuštanje staklenih boca u korist limenki i drugih alternativnih pakovanja. U svojoj kolumni pod naslovom "Zašto je vreme da umanjimo potrošnju staklenih boca" Džensis Robinson navela je da je transport staklenih boca u današnje vreme pravo rasipanje resursa planete Zemlje: prevoz zahteva potrošnju goriva, a ona dovodi do povećanja nivoa ugljendioksida u atmosferi.

- Vino treba prodavati u staklenoj boci, zar ne? Ne, ako vinopije žele da učine uslugu planeti i životnoj sredini. Vinske boce i njihov transport danas u najvećoj meri doprinose emisiji ugljendioksida vinske industrije - kaže Džensis Robinson i podseća na to da je oblik boca vrlo nepraktičan za transport, što povećava ekološki "ceh". Ona predlaže i da se proizvođači i trgovci fokusiraju na praktičnije načine transporta, kao što je rinfuzni:

. Vinske boce veoma su lepe, ali njihov oblik, koji se sužava od dna prema vrhu, troši mnogo prostora. Pomislite na to koliko bi tovar vina bio lakši kada bi se ono pakovalo u limenke. Takođe, ekološki najprihvatljiviji način za transport vina je pomorski, u tankeru. U jedan kvadratni kontejner ispunjen vinom staje dva i po puta više vina nego kada je ono flaširano - kaže Džensis Robinson.

Džensis Robinson predlaže sledeće alternative staklenim bocama:

- Limenke. U SAD je pionir njihove upotrebe Frensis Ford Kopola i u njima prodaje svoja jeftinija kalifornijska vina. 90% materijala može se reciklirati.

- Kesice. Prave se od polietilena i aluminijuma. Najbolje vino iz kesice koje sam probala je jedan burgundac koji u ovakvom pakovanju može da ostane svež i do šest meseci.

-Bag-in-box. Ovo je zapravo aluminijumska kesa u kartonskoj kutiji i vrlo je popularna u Australiji i Švedskoj. Posle nekog vremena kiseonik nađe svoj put do vina, ali vino menja ukus tek posle dva ili tri meseca čuvanja.

- Kartonska kutija. Pravi se od kartona koji se može reciklirati i veoma je efikasna za štednju prostora.

- Burad. Cilindri od nerđajućeg čelika, u kojima se pored vina nalazi inertni gas, odlični su za barove i restorane i vino u njima ostaje sveže.