Početna»Novosti»Ekološko poslovanje hotela - zalog za budućnost
25.07.2019.

Ekološko poslovanje hotela - zalog za budućnost

Predstavljeni rezultati food waste projekta u hotelu Courtyard Belgrade City Center

novost ekološko poslovanje hotela - zalog za budućnost vinski magazin vino fino
U hotelu Courtyard Belgrade City Center 22. jula održan je sastanak sa ciljem predstavljanja rezultata projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane. Na konferenciji su prisustvovali Robert Gaser, generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Olivera Škorić, marketing menadžer hotela, Deni Porej, direktor WWF Adrije, Fabijan Peronja, projektni službenik WWF Adrije, kao i konsultanti na projektu Robert Ripli, Ana Balić i Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.

Učesnici su se složili da je food waste problem jedan od gorućih problema u svetu danas i da je projekat HotelKitchen odlična prilika da se uspostave novi standardi u hotelijerstvu kada je u pitanju ekološki održivo poslovanje:

- Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane. Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta. Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu, a u drugu imamo gladne. Naime, trenutno na svijetu imamo 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva i gladi. Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane. Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih - izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

Robert Gaser i Olivera Škorić izjavili su da projekat već daje rezultate:

- Predloženim rešenjima i savetima iz projekta, naš otpad smo uspeli smanjiti za 12% i težimo velikoj brojci od 30% do kraja godine. Osim toga uveli smo praksu razdvajanja otpada, ali i plaćanja odvoza jednog dela tog otpada koji se kasnije pretvara u kompost i koristi za prehranu životinja ili u poljoprivredi kao organsko đubrivo. Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela na čemu intenzivno radimo - naveli su.

Ekspert na polju gastronomije, u ime kompanije Gastronomadi, Robert Ripli nam je rekao nešto više o projektu:

- Vrlo nam je drago da je Courtyard Belgrade započeo sa odvajanjem različitih vrsta ostataka hrane, zatim i merenjem tih istih ostataka jer na taj način možemo pratiti naša postignuća, ali takođe i podižemo svest zaposlenih samog hotela. Najveći fokus su nam doručci jer je to pozicija na kojoj gosti sami određuju porciju i količinu hrane što nažalost rezultira ogromnim količinama ostataka hrane i iz tog razloga to je mesto gde najviše radimo - naveo je.