Početna»Novosti»Ekscentrični šef Mark Vejra tuži Mišelinov vodič!
01.10.2019.

Ekscentrični šef Mark Vejra tuži Mišelinov vodič!

Kraj skandala zbog skidanja jedne zvezdice čuvenom restoranu La Maison des Bois još uvek nije na vidiku

novost ekscentrični šef mark vejra tuži mišelinov vodič vinski magazin vino fino
Francuski šef Mark Vejra odlučio je da napravi presedan koji možda neće naročito potresti svetsku gastronomsku scenu, ali će svakako pružiti priliku za višemesečno, možda i višegodišnje tračarenje o dometima gastronomske sujete u sukobu sa uredništvom najčuvenijeg restoranskog vodiča na svetu. Epilog odluke Mišelina da restoranu La Maison des Bois, kulinarskoj laboratoriji Marka Vejraa, skine jednu od tri zvezdice, odigraće se pred sudom: Vejra, naravno, ne tuži Mišelin zbog samog smanjenja rejtinga restorana, već zbog toga što urednici vodiča nisu postupili po njegovom zahtevu i u potpunosti uklonili čuveni restoran sa spiska.

Prvo ročište pred sudom u Nanteru zakazano je za 27. novembar, kada će Vejraovi advokati izneti argumente u prilog tvrdnji da restorani imaju pravo na odluku da li će se naći u Mišelinovom vodiču ili ne.
Sukob Mišelina i Vejraa eskalirao je u julu, kada je čuveni kuvar naveo da ima zdravstvenih problema zbog odluke urednika Mišelina:

- U depresiji sam već šest meseci. Kako se usuđuju tako manipulisati zdravljem nas kuvara? U vašoj pariskoj kancelariji uverili smo se koliko ste dubinski nekompetentni. To me plaši, posebno zbog novih generacija. Jedini razlog koji ste mi naveli bilo je to što su vaši inspektori emulziju reblošona i bofora pomešali sa čedarom. Optužili ste me da u sufleu koristim koristim čedar, pa to bi bila sramota za našu regiju. Vi ste gastronomski manipulatori i nemate pojma o identitetu teroara - naveo je Vejra.

Odgovor Mišelina je bio brutalan. Urednik Gvendal Pujenek, u oštrom neskladu sa tradicijom Mišelina da ne daje nikakve komentare izuzev onih u vodiču, rekao je, u osnovi, da je Vejra licemer:

- Lako je glorifikovati samog sebe i denuncirati ceo sistem kad se gube. Nemamo nikakvog razloga da polažemo račune Marku Vejrau - rekao je Pujenek.

Povezani unosi