Početna»Novosti»Evolucija u pravom smeru
23.09.2022.Piše: Dušan Vranić

Evolucija u pravom smeru

Degustacija vina SoviNoa Fume Blanc 2020

novost evolucija u pravom smeru vinski magazin vino fino


Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše recenzije vina. U svom novom tekstu, Vranić je ispratio evoluciju jednog sasvim posebnog sovinjona koji dolazi iz kuće Matijašević, i potvrdio svoju raniju ocenu ovog vina.

Piše. Dušan Vranić

SOVINOA FUME BLANC 2020
VINARIJA MATIJAŠEVIĆ, ŠUMADIJA

Kvalitetom vina i dobrim nastupom na tržištu Vinariju Matijašević donela je pravo osveženje na domaću scenu. U to sam se uverio još u aprilu 2021. kada sam prisustvovao degustaciji njihove tada sasvim nove etikete Fume Blanc u vinoteci Wine & Pleasure. Nisam bio jedini oduševljen ovim vinom i tada sam ga ocenio sa visokih 95 poena. Potpuno sam bio zatečen kompleksnošću, te sortnom i stilskom ekspresijom ovog sovinjona. Pošto kod vina sa visokom ocenom volim da ispratim njihovu dalju evoluciju, ponovio sam analizu ove godine i potvrdio ranije datu odličnu ocenu. Kako će se potom ispostaviti, vino je zasluženo nagrađeno i zlatom na Dekanteru.

SoviNoa Fume Blanc 2020 je vino slamnasto žute boje, sa jačim herbalnim aromama krastavca, špargle, halapenjo paprike i tek pokošene trave, sa notama greni smit jabuke i sasvim nežne vanile. Suvo vino odličnih kiselina poseduje izraženu slankastu mineralnost, srednji alkohol i srednje, lepo zaokruženo telo. U ustima se razvijaju arome grejpa, limete, zelene jabuke i vinogradarske breskve sa notama belog bibera i karanfilića. Svedeno, veoma sortno sa jakim evolutivnim potencijalom. Stilski poput velikana iz Štajerske i Sansera ali opet sasvim svoje, začinsko i herbalno, bez jakih pirazinskih i reduktivnih aroma, sa svežim voćem i prijatnom fenolnom gorčinom. Krasi ga sortna i duga završnica.

Definitivno, vino koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ocena: 95+
Cena: 3.360 rsd