Početna»Novosti»Fascinacija: RUM
09.01.2020.

Fascinacija: RUM

Nekoliko saveta za savršenu konzumaciju pića koje je osvojilo planetu

novost fascinacija rum vinski magazin vino fino
Rum kao fascinantno i veoma trendi piće promoviše se pod motom "klasa umesto mase", i vrlo lako pronalazi svoj put do restorana, kafića i kućnih barova. Kompanija Calix je veliki deo svog portfolija posvetila rumovima i nudi vam više od šezdeset vrsta vrhunskih rumova iz celog sveta sa tendencijom daljeg povećanja ovog broja i u 2020 godini.

5 SAVETA – KAKO SE PIJE RUM?

1. Pravi rum za početak

Svako ko prvi put želi da proba rum, treba da počne sa rumom koji je otvoren, topao i blažeg ukusa. Naša preporuka je blagi rum Cockspur Fine 5 Star, uravnoteženog, punog tela, prijatne slatkoće. Ukusan je i nežnog karaktera koji vam daje pravi uvid u svet tamnog ruma. Preporuka je takođe i rum Rumbullion ili rum Pampero Aniversario.

2. Rum: čist ili mešan?

Prvo pravilo bi moglo biti da je kratko čuvani i stoga obično jeftiniji beli rum dobar za mešanje u koktelima sa karipskim mirisom, dok, obrnuto, s povećanjem vremena čuvanja, rumovi se piju čisti. Rumovi koje je najbolje piti u čistom obliku svakako su dvanaestogodišnji rum Santiago de Cuba Anejo ili novootkriveni Serum rum Gorgas Gran Reserva.

3. Prava čaša je presudna

Oblik i tekstura čaše zapravo utiču na miris, ukus i - naravno, izgled ruma. Stoga je izbor čaše u velikoj meri važan. Preporuka je da se biraju čaše čije staklo se blago sužava prema vrhu, ne velike zapremine – nosing čaša.

4. Savršena temperatura

Opšte pravilo je da niske temperature "deaktiviraju" određene arome, dok na višim temperaturama alkohol postaje sve dominantniji. Konkretno za rum, naročito za tamne, teške rumove, preporučujemo malo topliju temperaturu serviranja od, na primer, tekile ili džina.

5. Rum se ne pije na eks

Imamo pravi rum, pravu čašu i pravu temperaturu. Bila bi šteta bacati dobro piće ispijanjem na eks. Samo otvorite bocu malo ranije i ostavite piće neko vreme u čaši pre nego što ga prvi put probate. Rum miriše bolje svakim minutom.