Početna»Novosti»Filmska pljačka vina iz slavnog španskog restorana
05.11.2022.

Filmska pljačka vina iz slavnog španskog restorana

Provale u vinske podrume sve su češće, a ovog puta na meti je bio madridski restoran Coque, ovenčan sa dve Mišlenove zvezdice. Šteta je procenjena na 150.000 evra

novost filmska pljačka vina iz slavnog španskog restorana vinski magazin vino fino
Španska policija trenutno, i uz veliku pažnju medija, istražuje slučaj provale u vinski podrum madridskog restorana Coque, ovenčanog sa dve Mišlenove zvezdice. Kako prenosi Decanter, lopovi su iz podruma odneli 132 boce vina vredne ukupno oko 150.000 evra, a izbor plena bio je veoma precizan, navela je direktorka komunikacija restorana Coque, Kristina Perez Olmos. Ona je rekla i da su neke od boca odležavale u podrumu dugi niz godina, i da će ih biti veoma teško zameniti.

Policija je savetovala restoran da ne objavljuje listu ukradenih etiketa, kako time istraga ne bi bila ugrožena, rekla je Kristina Perez Olmos, i navela da su lopovi uspeli da uđu u vinski podrum preko podruma susedne zgrade koji je vezan za njega, prethodno onesposobivši alarmni sistem.

Kristina Perez Olmos rekla je i da je vinski podrum veoma važan deo ukupnog iskustva posete ovom restoranu.

- Gosti prvo posete koktel bar, gde dobiju piće i nešto da prezalogaje, i potom idu u vinski podrum i u „sakristiju“, malenu kapelu unutar podruma u kojoj se nalaze naša šeri vina. Nakon toga, oni idu u kuhinju i tek onda sedaju u glavnu prostoriju restorana – navela je.

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu sličnih pljački u Evropi tokom poslednjih nekoliko godina. Pre godinu dana, u Španiji je opljačkan restoran Atrio, još jedan nosilac dve Mišlenove zvezdice, a među ukradenim vinima bila je boca Chateau d’Uquem iz 1806. godine. Pre dve godine, na meti provalnika bio je restoran Formel B u Kopenhagenu, a plen se sastojao od retkih vina iz Bugundije, a 2019. godine opljačkan je restoran Maison Rostang u Parizu, i odnete su, između ostalog, i nezamenjive boce vina Domaine de la Romanee-Conti.

Povezani unosi