Početna»Novosti»Fleur de Sel je restoran godine u izboru magazina Vino & Fino
21.12.2024.

Fleur de Sel je restoran godine u izboru magazina Vino & Fino

Dodeljene su nagrade za ugostitelje čiji su uspesi obeležili 2024. godinu

novost fleur de sel je restoran godine u izboru magazina vino fino vinski magazin vino fino

Ovo je druga godina zaredom da magazin Vino & Fino pored tradicionalnih godišnjih nagrada koje dodeljuje najboljim vinima, vinarijama i šefovima, proglašava i TOP 25 restorana u Srbiji! Samo jedan može poneti titulu najboljeg, a to je u 2024. godini ubedljivo bio Fleur de Sel!

Restorani su poređani abecednim redom, i na listi su najrazličitiji restorani, od visoke kuhinje i kafana do originalnih koncepata sa pijaca glavnog grada. Svi oni se izdvajaju dobrom ponudom i servisom, kontinuitetom i održanjem standarda u poslovanju, dok se njihovi šefovi neprestano utrkuju ko će da osmisli i predstavi bolja jela.

Glasanje za Vino & Fino TOP 25 restorana godine u Srbiji trajalo je tačno godinu dana, od prošlogodišnjeg Vino & Fino Awards-a. Opet smo pitali stručnjake i sve relevantne subjekte na gastronomskoj sceni naše zemlje i regiona da odgovore na anketu i glasaju za najbolje restorane. Pred vama je lista TOP 25 restorana u Srbiji koji će na svojim vratima u 2025. godini poneti prepoznatljivu oznaku TOP 25, kao dokaz da se iza vrata kriju sjajna mesta koja nikako ne bi trebalo da propustite da posetite u ovoj godini i lično se uverite u kvalitet.

RESTORAN GODINE

FLEUR DE SEL, VINARIJA ŠAPAT, NOVI SLANKAMEN

Najprestižniji od svih, moderan je i unikatan, sa izvanrednom hranom, postavkom i servisom koji postavlja nove standarde, fenomenalnim timom kuvara, somelijera i konobara, sopstvenim vinskim podrumom i od skora i zvaničnom titulom Best of Award of Excellence čuvenog magazina Wine Spectator koja je stigla za njihovu vinsku kartu.

Sve granice gastronomije u našoj zemlji pomerene su kada se pre nepune dve godine na obroncima Fruške gore otvorio restoran Fleur de Sel, čiju kuhinju predvodi maestralni Nikola Stojaković, šef godine 2023. po izboru magazina Vino & Fino.
.
U sofisticiranom ambijentu i sa čarobnim pogledom na Dunav, na tanjirima ovde očekujte neočekivano, hranu zbog koje ćete poželeti da ustanete sa stolice i duboko se naklonite maestru, i onda naravno, ponovo se ovde i vratite. Ali ne da utvrdite gradivo, već da opet iskusite nešto novo i potpuno drugačije. Jelovnik se stalno menja i osvežava novim jelima onako kako sezona nalaže, ali i kako kaže celokupan tim iz kuhinje koji konstantno radi na novim idejama, tehnikama i poboljšanju kvaliteta. Oni jednostavno, žive za to što rade i nimalo ne kriju da ih samo najbolje zanima.

Hrana je ovde druga dimenzija - jedinstvene i savršeno uparene namirnice u atraktivnoj izvedbi na tanjiru čine ovaj restoran dostojnim svakog priznanja i najukusnijom destinacijom na koju se vredi iznova i iznova vraćati.

Zato je Fleur de Sel restoran godine 2024. u izboru magazina Vino & Fino.

Bela reka

Tošin bunar 179, Beograd
011 655 50 97

Nacionalno, domaće, lokalno, kvalitetno i dobro interpretirano na tanjiru - to je ono što Belu reku čini popularnim mestom na kome je bez rezervacije gotovo nemoguće naći prazan sto. Oko kvaliteta hrane ovde nikad nije bilo kompromisa, uz ljubav kao obavezni sastojak u jelima šefa Mileta Počuče koji hranu priprema od lokalnih namirnica koje su većinom sa sopstvenog imanja sa Homolja - uvek sveže i samo najbolje!

Ebisu

Studentski trg 9, Square Nine, Beograd
011 333 35 75

Iako već deceniju važi za mesto u kome se uživa u odličnoj azijskoj hrani, sa dolaskom šefa, Japanca Rjua Suehiroa restoran Ebisu je postao mesto o kome se priča samo u superlativima. Smešten je na krovu luksuznog hotela Square Nine i gostima nudi hranu tradicionalnog japanskog nasleđa. Jelovnikom dominira riba, presna, sveža i vrhunskog kvaliteta, a svaki sastojak je jasnog porekla i superiornog kvaliteta, uključujući čak začine.

Faro

Vojvode Dragomira 4, Beograd
066 218 433

U staroj vili na Vračaru, pre godinu dana počeo je sa radom Faro, restoran u kome od otvaranja praktično nema slobodnog stola, sjajno mesto svedenog i šik ambijenta sa umetničkim slikama na zidovima i baštom smeštenom u ušuškanom dvorištu. Kod njih je akcenat na lokalnom i domaćem, onako kako je bilo nekad, i sve što može pravi se u restoranu, a što ne može nabavlja se od malih gazdinstava. Malo drugačija Pavlova torta, sa pistaćima, u startu je postala zaštitni znak Fara, a posle i gotovo sva jela prave domaće kuhinje koju na tanjirima prezentuje iskusni šef Siniša Bastić.


Gastro komitet 27

Žarka Cvetkovića 8, Kragujevac
034 258 420

Pravo osveženje na kragujevačkoj gastronomskoj sceni! Gastro Komitet 27 je moderno dizajniran i u zelenilo ušuškan restoran sa pažljivo koncipiranim menijem koji na tanjirima lepo priča priču i Mediterana i Balkana i lokalne hrane. Usluga je dobra i nenametljiva, osoblje ljubazno i zna da preporuči jelo, kao i da upari odgovarajuće vino sa vinske karte na kojoj je preko sedamdeset etiketa vina. U Gastro Komitetu toči se i njihovo zanatsko pivo, a najslađe se jedu svinjski obrazi ili marinirani vrat grilovan na ćumuru.

Gig

Trešnjinog cveta 1a, Beograd
066 865 13 12

Gig se u početku pomalo tiho i nečujno probijao na gastronomsku scenu prestonice, sve dok nije zauzeo mesto koje zaslužuje. Od otvaranja pre nepune dve godine, restoran uspešno vode poznati beogradski šef Uroš Ivošević, aktuelni šef budućnosti po Gault & Millau vodiču i cenjeni somelijer Vuk Štefanović, a njihov trud i nesebično zalaganje vidljivo je i u servisu, i kvalitetu hrane, i celokupnom doživljaju koji gost iz Giga nosi kući. I da, ovde ukusi jesu umetnost, kako im i slogan kaže, sasvim dobro spojeni fine dining zalogaji sa idejom održivosti na kojoj se i zasniva restoran.

Homa

Žorža Klemansoa 19, Beograd
011 328 66 59

Na restoranskoj sceni prestonice su više od decenije, a njihov mali gastronomski raj zavučen u ulice starog Dorćola prepoznali su i Mišlenovi inspektori i kritičari Gault & Millau vodiča. Homa je restoran sa njujorškim šmekom, inovativnom i trendi hranom koju potpisuje poznati šef Filip Ćirić koji sa svakim novim jelovnikom prevazilazi samog sebe. U 2024. godini, Homa je postala i prvi restoran u Srbiji kome je dodeljena nagrada za filantropiju, a pokrenuli su i sopstveno izdanje novine Homa Echo kroz koje takođe podržavaju i druge humanitarne projekte i organizacije.

Iva New Balkan Cuisine

Kneginje Ljubice 11, Beograd
011 328 50 07

Od kada je još u prvoj godini osvojio Bib Gourmand od Mišlena, prvi bistro slavnog šefa Vanje Puškara, Iva New Balkan Cusine iznova i iznova dokazuje zašto je u samom vrhu restoranske scene. Razlog za to je odličan vajb koji svi Vanjini lokali uvek imaju, trendi karta vina, i najvažnije sjajna lokalna hrana interpretirana na moderan način i sa davno zaboravljenim namirnicama u fokusu i Balkanom kao večnom inspiracijom na tanjru.

Jasmin a Maslina

Narodnog fronta 21b, Novi Sad
065 346 02 67

Velika godina za restoran Jasmin a Maslina i njenu šeficu Jasminu Vukašinović! Iz salonca, i kapaciteta koji je odavno bila prerasla, konačno se preselila u veći prostor, mnogi će reći, konačno u pravi restoran. Itekako pravi! Nova Jasmin a Maslina nas je očarala prvo prefinjenim ambijentom, lepom postavkom u sali i sjajnom hranom koju na tanjirima predstavlja zajedno sa šefom Markom Aćimovićem. Sve ono na šta smo navikli od Jasmine, samo bolje, lepše i za više ljudi!

Klub Književnika

Francuska 7, Beograd
063 338 538

Nema dileme da je šef Branko Kisić pre nekoliko godina kada je preuzeo posao i stao na čelo kuhinje ponovo oživeo kultni Klub književnika. Svojim prepoznatljivim stilom kuvanja, na tanjirima divno spaja srpsku i francusku kuhinju, revidirajući klasike Kluba i doneseći novitete koji zadovoljavaju i najistančanija nepca.

Kod Piroćanca

Vuka Karadžića 5, Pirot
060 312 80 00

U moru odličnih restorana i kafana u Pirotu, po kvalitetu roštilja i drugim južnjačkim specijalitetima, po svemu sudeći, najviše ste voleli restoran Kod Piroćanca. Sjajno mesto za lokalnu, odlično pripremljenu, kvalitetnu hranu i podosta široku vinsku kartu sa srpskim etiketama u fokusu, restoran za uživanje čijem kompletnom utisku doprinose i veoma ljubazni domaćini kojima se pri izboru hrane slobodno možete prepustiti i nećete zažaliti!

Koordinata Street

Masarikov trg 17, Zemunska pijaca, Beograd
064 593 93 52

Koordinatu su pre četiri godine na Zemunskoj pijaci otvorili Stefan i Sara Živković, i na sceni napravili mini revoluciju dokazavši da fina jela mogu da se posluže iz kuhinje od svega 12 kvadrata, i konzumiraju među pijačnim kioscima na finim belim stolnjacima. Koordinata služi hranu sa dušom, pripremljenu starim tehnikama, a ima i svoje imanje u sklopu kog su vrt sa različitim začinskim i lekovitim biljem, voćnjak i bašta. Koordinata Street bavi se održivom gastronomijom i principom „od uzgoja do tanjira‟ sa tendencijom da jednog dana postane potpuno organska i samostalna.

Langouste

Kosančićev venac 29, Beograd
011 328 36 80

Već godinama, Langouste je u samom vrhu restorana visoke kuhinje u našoj zemlji, a od početka 2024. tome doprinosi i novi šef kuhinje Marko Đerić, ovogodišnji šef godine u izboru magazina Vino & Fino. Da je Đerić dostojna zamena nekadašnjem šefu, Francuzu Gijomu Iskanderu, dokazao je već prvim autorskim menijem koji nas je oborio sa nogu, pa zatim i drugim, i trećim, pa onda i na humanitarnoj 5 Star Dinner na kojoj je Langouste predstavio izvanrednim ručno rađenim raviolima punjenim osobukom.

Le klok

Prote Mihaldžića 6, Novi Sad
064 886 76 67

Bistro o kome se već duže vreme priča, sjajna zvezda novosadske gastro scene! Le Klok, je otvoren nakon godinu i po dana pripreme i jednog veoma uspešnog pop up projekta na Fruškoj gori, kuće Le Klok. Iako nije isključivo francuski bistro, u njemu možete da pojedete originalnu francusku supu od luka napravljenu onako kako se to radi u francuskim domaćinstvima, i još dvadesetak izvrsnih jela koja se menjaju sezonski i lepo uparuju sa etiketama iz Srbije koje su najviše i zastupljene na vinskoj karti.

Magellan

Jurija Gagarina 14ž, Beograd
069 151 90 00

Ekskluzivni fine dining restoran Magellan na prestoničkoj gastro sceni je već šest godina, ali ga od skora vodi poznati šef Aleksandar Ilić zahvaljujući kome je postao pristupačnije i opuštenije mesto sa fenomenalnom zimskom baštom Magellan Bistro Garden. Restoran koji je dobio naziv po čuvenom moreplovcu Magelanu, najbolje ćete doživeti kroz degustacione menije od pet i od osam sledova, iako je gostima u ponudi i a la carte meni. Magellan ima i svoje „potpalublje‟ a jedan od najlepših delova restorana zasigurno je Kapetanova soba, mini sala u kojoj se čuvaju vina i neretko započinje i gastronomsko putovanje Mediteranom.

Mala Zvezdara

Slobodanke Danke Savić 1, Beograd
064 024 99 99

Mala Zvezdara već nekoliko godina postoji na restoranskoj sceni prestonice, ali je možda pomalo nepravedno tek skoro dospela u fokus gradskih gurmana i fudija. Iako enterijerski, i nije preterano reprezentativna, hrana je toliko dobra, da uz gostoprimstvo i domaćine koji su uvek tu da dočekuju i isprate, i old school konobare, enterijer nimalo ne smeta. Jelovnik se bazira na mesu i jelima sa roštilja, vrlo tradicionalno pripremljenim, i posluženim u poštenim porcijama što sve čini ovu kafanu mestom u koje se rado vraća.

Merak Balkan Cusine

Andre Nikolića 2, Beograd
060 421 20 09

Merak je prava kafana u kojoj se dobro jede, mesto koje je definitivno nedostajalo prestonici, sa jelovnikom usmerenim ka ljutom jugu Srbije. Ovde se služi jedna od najboljih pljeskavica u Beogradu, napravljena po autentičnom receptu iz čuvene niške kafane Mrak, a i ne samo pljeskavica, već i sva hrana je ovde zaista odlična. Merak je prava nacionalna kafana koja na sjajan način prezentuje Srbiju!

Pinot

Omladinskih brigada
011 407 05 23

Sjajan bistro koji ste voleli i prošle i ove godine podjednako jako - i sasvim je jasno i zbog čega. Pinot je restoran sa dobrim izborom vina i probranom, sezonskom hranom koja se dobro slaže uz vina. U 2024. godini dospeo i do Mišlenovog vodiča, konstantno radi na poboljšanju servisa, dok njihova vinska karta uvek ide u korak sa svetskim trendovima. Ovde je svaki novi jelovnik bolji je od prethodnog - Pinot je mesto koje održava kontinuitet.


Pretop – bread&schwein&champagne

Masarikov trg 17, Zemunska pijaca, Beograd
062 550 011

Najkul lokal u 2024. definitivno je bio Pretop, zabavan, autentičan i ukusan koncept sa Zemunske pijace, koji je poneo i titulu najboljeg POP restorana u vodiču Gault & Millau. Postoje već tri godine, i najlakši opis za njih bio bi da su pečenjara, ali ne baš obična već pečenjara iza koje vas čeka otkačena i uigrana ekipa ugostitelja koja vrlo dobro zna kako se radi ugostiteljski posao - kuvar Nikola Nikolić, Miloš Dodig, vlasnik Java Coffee brenda i pekar Nenad Pajević. Ovaj trojac i sprema hranu i služi goste tek spremljenim prasećim pečenjem, zanatskim hlebom koji možete da umačete u moču, a onda i sve to „zalijete” šampanjcem - jer zašto da ne?

Salaš kod Stare Dunje

Beogradski put 261, Stajićevo, Zrenjanin
063 778 98 89

Godina 2024. za Salaš kod Stare dunje bila je trofejna, što nas preterano ne iznenađuje budući da ekipa iskusnih ugostitelja na čelu sa domaćinom Nenadom Čavićem već godinama ide u korak sa trendovima. Njihova jela su ukusna, sveže pripremljena i sa ukusom servirana, a šefica Zorica Mrenjica u prošloj godini je proglašena za Šefa tradicije u Gault & Millau vodiču. Salaš se ovenčao i titulom najboljeg iz Vojvodine, i uvek idu u korak sa trendovima.

Salon 5a

Avijatičarski trg 5, Beograd
063 244 656

Pravo iz kuhinje Masima Boture, na beogradsku gastro scenu pre nešto više od godinu dana vratila se mlada i talentovana šefica Anđela Risimić i preuzela kuhinju Salona 5a, restorana u kojem je i započela svoju kulinarsku karijeru. Gostima služi jela iz regije Emilija Romanja, koja je i formirala njen stil u kuvanja, a koje priprema od lokalnih namirnica i predstavlja na tanjirima koja izgledaju kao mala umetnička dela. Uz sebe ima fenomenalan tim kuvara koji zajedničkim snagama kreiraju ambijent kojem se gosti rado vraćaju, Salon 5a sija kao nikada do sada!

Salon 1905

Karađorđeva 48, Beograd
060 165 39 03

Imponzantan enterijer, odlična interpretacija srpske gastronomije ruskog šefa Miše Aljehina, uz izvanredan servis i raskošnu vinsku kartu čine Salon 1905 jednom od vodećih restorana visoke kuhinje u Srbiji, mestom koje je i postavilo standarde fine dining-a i koje isključivo ide uzlaznom putanjom. Inovativni i uvek u trendu često služe kao inspiracija drugima.

Suvenir

Gandijeva bb, Novi Beograd
061 302 15 77

Prošlogodišnji restoran godine u izboru magazina Vino & Fino, splav restoran Suvenir, u potpunosti je opravdao svoj zvezdani status u 2023. U udobnom ambijentu iz kog „puca” pogled na reku, služi se kvalitetna hrana koja se menja kako sezona nalaže. Vruća pogača ispod sača koju seku pred vama, uvek je tu za dobrodošlicu, a posle dolaze i druga sjajna jela oslonjena na internacionalnu, balkansku i mediteransku tradiciju. Baš sve i uvek kako treba!

Thyme Street Cuisine & Cocktails

Rajićeva 12, Beograd
063 434 325

Od otvaranja prvog Thyme Street Food koncepta u Zemunu do najnovijeg na Banovom brdu prošlo je manje od tri godine, a u međuvremenu se desio i pravi Thyme restoran u Rajićevoj, mesto koje su Beograđani odmah zavoleli - već provereni Thyme zalogaji u finijoj izvedbi i sa posebnim tvistom šefa kuhinje Lazara Svrkote. Pored odlične hrane, Thyme u Rajićevoj ima sveden i sa ukusom urađen enterijer, bar sa sjajnim koktelima u fokusu i veoma dobar servis, uz vinsku kartu koja je oslonjena na domaće etikete.

Vinska kuća Erdevik

Milin do 16, Erdevik
061 211 84 39


Na obroncima Fruške gore, u selu Erdevik, nalazi se jedno sasvim posebno mesto - Vinska kuća Erdevik, sjajan restoran visoke gastronomije koji radi u okviru istoimene vinarije. Jelovnik koketira i sa lokalnom i sa modernom gastronomijom, a ljubazni i nenametljivi konobari zaista znaju da prezentuju i preporuče jelo. Rezervacije su poželjne, a vikendom i obavezne ukoliko želite da nađete slobodan sto. A želite, verujte!