Početna»Novosti»Francuski lekar: Nema sreće bez vina i ljubavi
11.02.2021.

Francuski lekar: Nema sreće bez vina i ljubavi

Onkolog David Hajat, bivši predsednk Nacionalnog instituta za rak, poziva ljude da manje slušaju savete zdravstvenih organizacija koje pozivaju na odricanje od životnih radosti

novost francuski lekar nema sreće bez vina i ljubavi vinski magazin vino fino

Izuzetno ugledni francuski onkolog, David Hajat, bivši predsednik francuskog Nacionalnog instituta za rak, u svojoj najnovijoj knjizi pozvao je ljude da uživaju u životu - pre svega u ljubavi i u vinu - i da manje obraćaju pažnju na pozive medicinske zajednice na uzdržavanje od životnih zadovoljstava kako bi produžili život. Izjave lekara otvorile su veliku debatu u Francuskoj, a ova polemika poslužila je kao odlična organska kampanja za knjigu pod nazivom Arrêtez de Vous Priver (Prestanite da se lišavate).

Hajat je preko većeg broja francuskih medija preneo osnovnu poruku svoje knjige: da ljudi mogu sebi da dozvole male ekscese i da ne treba da se osete krivim zbog toga.

- Ovakva ugađanja sebi neoophodna su za razvoj i održavanje samopouzdanja - rekao je Hajat, koji je istakao da stalno pozivanje na odricanje od zadovoljstva, koje je karakteristično za veliki broj zdravstvenih organizacija, vlada i lekara koji istupaju u javnosti, štetno za duh a zdravlju doprinosi u vrlo maloj meri.

U intervju za Tajms, doktor Hajat rekao je da su zdravstveni rizici od uživanja u mesu i alkoholu, naročito vinu, znatno preuveličani od strane, kako je rekao, jednog broja lekara koji žele da društvu nametnu svoj "higijeničarski" pogled na društvo.

- Ljudima je potrebna ravnoteža - rekao je Hajat, preporučivši uživanje u vinu i seksu uz dodatak da "život bez zadovoljstva nema smisla". On je naveo i da bi ljudi, umesto da slepo slede smernice zdravstvenih organizacija, trebalo da poslušaju savet Epikura koji je ljudima preporučivao da zadrže duševni mir putem umerenog uživanja.

- Suočavamo se sa rizikom života u kome nema zadovoljstava. Ako to nametnemo ljudima, oni će eksplodirati - rekao je Hajat za Tajms.

Hajat se naročito gnevno obrušio na ono što vidi kao dogmatski pristup Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju konzumacija mesnih prerađevina. Kako on tvrdi, ono gotovo uopšte nije problem za zdravlje.

- Govore vam da to meso povećava rizik za rak debelog creva za 18 procenata, ali vam ne kažu koliki je osnovni rizik za tu bolest. On iznosi 2 procenta. Dakle, ako jedete velike količine šunke, rizik će umesto 2 procenta biti nešto malo iznad 2 procenta. Vredi li zbog toga lišiti sebe parčeta šunke? - zapitao se lekar koji je odlučio da obrne naglavce preovlađujuće zdravstvene norme, ali koji je u svojim izjavama ipak zadržao dozu opreza, često ponavljajući da u svim lepim stvarima - osim u ljubavi - treba uživati umereno.

Kao primer preterivanja, Hajat je istakao i primer britanske doktorke Sali Dejvis, koja je svojevremeno bila glavni savetnik za zdravlje britanske vlade. Ona je nedavno navela da i najmanja konzumacija vina povećava rizik za rak dojke. Hajat je ocenio ovakve izjave kao "diktat" koji podriva osnove francuske nacionalne kulture, a veliki deo francuskih medija, uključujući i veoma ugledni Figaro, ocenili su njegove navode kao "oslobađajuće i veoma pozitivne".