Početna»Novosti»Francuski vegani slave prvu Mišlenovu zvezdicu
19.01.2021.

Francuski vegani slave prvu Mišlenovu zvezdicu

Restoran ONA u Bordou možda je i najveće iznenađenje dodele Mišlenovih nagrada, održane sinoć na drugom spratu Ajfelove kule u Parizu

novost francuski vegani slave prvu mišlenovu zvezdicu vinski magazin vino fino
Kler Vale u živom uključenju u ceremoniju dodele

U restoranu Žil Vern na drugom spratu Ajfelove kule u Parizu juče je, u uslovima socijalnog distanciranja, održana ceremonija dodela Mišlenovih nagrada za Francusku. Šefovi koji su doneli svojim restoranima ova velika priznanja "ove godine zaista su to zaslužili", rekao je na ceremoniji Gvendal Pujenek, prvi čovek Mišlenovogvodiča, aludirajući na činjenicu da su restorani tokom gotovo cele godine tragali za načinima da nastave rad u karantinskim uslovima.

Jedan od najzanimljivijih momenata ovogodišnje dodele, možda i najzanimljiviji, jeste prva Mišlenova zvezdica za veganski restoran u Francuskoj! Restoran ONA ("Origine Non Animale") u Bordou osnovan je pre samo pet godina na sasvim savremen način, putem sakupljanja sredstava preko crowdfunding sajtova, uz dodatak kredita banke koja podstiče "zelene" inicijative. Kler Vale, koja je osnovala ovaj restoran, dobila je i posebnu, zelenu Mišlenovu zvezdicu , uvedenu prošle godine kako bi se nagradili restorani čija se uprava snažno zalaže za etičke i ekološke prakse.

Priča o osnivanju restorana sasvim je u skladu sa dosta konzervativnom francuskom gastronomskom kulturom. Banke su redom izbegavale da kreditiraju osnivanje restorana.

- Govorili su da budućnost veganizma i vegetarijanizma nije sigurna - kaže Kler Vale, dodajući da se ne ljuti na bankare zbog njihove kratkovidosti.

- To je njihov posao - mirno je rekla.

Kler Vale je osvajanjem ove zvezdice zacementirala svoj status pionira veganske kuhinje u Francuskoj, a sada je jasno da se ovaj vid ishrane probija i u glavni gastronomski tok zemlje u kojoj je teško zamisliti dobar obrok bez mesa ili sira.


Ceremonija na drugom spratu Ajfelove kule održana je u uslovima socijalnog distanciranja

Ove godine, u skladu sa obećanjem uredništva Mišlenovog vodiča, nijedan restoran od tri zvezdice nije izgubio svoju poziciju u vodiču, pre svega usled svesti da restorani nisu mogli da rade normalno, a i zato što su inspektorima putovanja bila umnogome otežana i samim tim i proces ocenjivanja nije bio bez mana.

Dodeljen je, zato, veliki broj novih zvezdica. Francuska sada ima trideset restorana sa tri zvezdice. Dva restorana sa jednom zvezdicom osvojila su još po jednu, a 54 restorana se po prvi put našlo u Mišlenovom vodiču. Među kuvarima koji vode ove restorane našle su se i mlade gastronomske zvezde Mori Seko koji u Parizu spaja ukuse Francuske, Japana i Malija, i Kolin Foke koja je osvojila gastronomsku scenu Marseja svojim neverovatno raznovrsnim degustacionim menijima.

Veliki broj restorana koji su prvi put dobili Mišlenovu zvezdicu izazvao je kritike da je došlo do "inflacije" nagrada. Ovaj broj, ipak, nije slučajan: Pujenek je izdao nalog inspektorima da ulože sve svoje vreme, uključujući i slobodne dane i godišnje odmore, kako bi pronašli i promovisali što veći broj restorana kojima je u ovo teško vreme svaka pomoć dobrodošla.

Povezani unosi