Početna»Novosti»Francuski vinari pobesneli na Trampa!
27.07.2019.

Francuski vinari pobesneli na Trampa!

Reči predsednika SAD da su vina iz njegove zemlje superiorna u odnosu na ona iz Bordoa i Burgundije izazvale su podsmeh u celom svetu i gnev u Francuskoj

novost francuski vinari pobesneli na trampa vinski magazin vino fino
Ljubitelji vina širom sveta šokirani su zbog jučerašnje izjave predsednika SAD Donalda Trampa, koji je, u sklopu pretnje Francuskoj carinskim ratom zbog uvođenja poreza na digitalne usluge, naveo u tvitu da su američka vina kvalitetnija od francuskih.

- Francuska je uvela digitalni porez našim velikim tehnološkim kompanijama koje porez treba da plaćaju samo našoj zemlji. Ubrzo ćemo objaviti značajnu recipročnu akciju, u odgovor na Makronovu ludost. Uvek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog - tvitovao je predsednik SAD. On je na konferenciji za štampu svoju misao o američkim vinima proširio izjavom da "iako ne pije, misli da američka vina bolje izgledaju".

Vinski svet je ovu izjavu propratio sa nevericom i zblanutim ćutanjem, a malobrojne reakcije koje su stigle od francuskih vinara u većoj meri se odnose na samu meru nego na Trampovu ekstravagantnu retoriku. Fransoa Labe, predsednik Odbora vinara Burgundije i izuzetno uticajna ličnost u vinskom svetu, opredelio se da ignoriše Trampov napad na francuska vina i skoncentrisao se na implicitnu najavu povećanja poreza na francuska vina u Americi.

- Vrlo ozbiljno shvatamo ovu pretnju. Za nas je veoma štetno kada vinarstvo postane talac politike. Američko tržište je za nas izvanredno važno, a 25 procenata ukupnog izvoza Burgundije odlazi u SAD. To je 20 miliona boca godišnje. Takođe, predsednik je naveo da Francuska razrezuje previsok porez na američka vina. To je netačno. Evropski na američka vina je samo nekoliko centi viši nego američki porez na francuska vina.

Labe je rekao i da Trampova izjava neće promeniti sliku u Americi o francuskom vinu.

- Imidž francuskih vina u Americi je veoma pozitivan. Najvidljiviji razlog za to je kvalitet naših vina, ali to je samo vrh ledenog brega - rekao je Labe, ciljajući na neutaživu želju američkog tržišta za visokokvalitetnim proizvodima iz Francuske.

Na tviteru i drugim društvenim mrežama reakcije su mnogo drastičnije i mahom se bave činjenicom da Tramp, po svom priznanju, nikada ne pije vino niti druga alkoholna pića, kao i da je njegovo omiljeno jelo - big mek.

Francuski paket poreskih odluka pod skraćenicom GAFA pogodiće digitalne gigante koji posluju u ovoj zemlji. Među kompanijama su i američki digitalni divovi Gugl, Epl, Amazon i Fejsbuk.