Početna»Novosti»Fruška gora: vodič za vinski vikend
03.09.2020.

Fruška gora: vodič za vinski vikend

Uz prelepu prirodu i obilje istorijskih mesta i šarmantnih gradića i sela, Fruška gora obiluje vinarijama. Neka od njih izvanredna su mesta za kratki ili višednevni odmor

novost fruška gora vodič za vinski vikend vinski magazin vino fino
Po lepom danu, Fruška gora se dobro vidi iz Beograda, a vožnja do nje od Novog Sada traje koliko i poseta lokalnoj prodavnici, ili pak ispijanje jutarnje kafe. Velika je privilegija to što dva najveća grada u Srbiji imaju lak i brz pristup planini koja je čudo prirode, sekularne i sakralne kulture, ali i vinarstva i gastronomije. Ova privilegija posebno je važna ove godine koja je, sticajem (ne)srećnih i sasvim neuobičajenih okolnosti, označila i prekretnicu u našem turizmu: sada već svako od nas poznaje bar jednog turistu koji je ove godine prvi put ciljano otišao na neku domaću destinaciju, i verovatno se u nju trajno zaljubio. A u vinarije na Fruškoj gori veoma je lako zaljubiti se.

Istorija vinarstva na Fruškoj gori neobično je duga, a tokom poslednje dve decenije došlo je do njenog velikog zamaha i obnove. Danas, putnik koji obilazi fruškogorske gradiće može da bira između više prvorazrednih vinarija koje ne nude samo vina, već i degustacije tradicionalnih specijaliteta, informativne i zanimljive ture, vinske kurseve, šarmantan smeštaj... Neke od ovih vinskih kuća smeštene su na pitomim bregovima Fruške gore, a neke dodiruju samu dunavsku obalu. Stilovi vina su im šareni, baš kao i arhitektonske izvedbe vinarija, a sve ih povezuju pomalo ekscentrični fruškogorski šarm i gostoprimstvo domaćina koji će pred goste izneti sve ono najbolje što nudi ovaj raskošni teroar.

U ovom vodiču kroz fruškogorske vinske destinacije sadržano je dovoljno podataka da svako, u skladu sa svojim afinitetima, može da napravi plan za hedonistički vinski vikend na jednoj od najlepših planina Srbije.

Vinarija Komuna
Rivica

U nestvarno lepom prirodnom ambijentu, prepunom zelenila, cveća i drveća, tik uz potok i staru vodenicu, nalazi se mali, ušuškani kompleks od svega tri objekta građena u jednostavnom tradicionalnom stilu. Tu, u samom podnožju Fruške gore, a nadomak Rume, nalazi se vinarija Komuna, sasvim jedinstvena na Fruškoj gori. Pomenuta vodenica jedina je takva preostala u Sremu i pod zaštitom je kao spomenik kulture. Iza širokog i uređenog travnjaka nalazi se i malo jezerce, obraslo vrbama, dok je na samo par stotina metara od vinarije i pravo, Borkovačko jezero, a na njemu i lokalna plaža, kao i mali, ali udobni hotel Borkovac, koji poseduje i spa centar sa zatvorenim bazenom. Kuća za prijem gostiju u vinariji Komuna ima nekoliko stolova u zatvorenom prostoru, natkrivenu terasu, a tokom lepog vremena i nekoliko stolova smeštenih na travnjaku, u hladovini drveća.

Vinarija Komuna goste dočekuje od srede do petka degustacijom sedam vina i „Farmerskom daskom“ sastavljenom od lokalnih sireva, domaćih suhomesnatih proizvoda, suvog voća, salate, proje i gibanice. Vikendom gosti ovde mogu i da ručaju. Hrana je prava domaća i znalački pripremljena od lokalnih i sezonskih namirnica. Uz predjelo, u ponudi je uvek bar jedno glavno jelo, kao i desert. Ako imate sreće, možda naletite na njihove izvanredne šnenokle! Ova mala fruškogorska vinarija je pravi porodični biznis, pa je tako i sa njenim ugostiteljskim delom. Zato će vas u sjajnom okruženju dočekati i služiti domaćini lično. Od vina za degustaciju nemojte zaobići njihov vionje, voćan, cvetan, vibrantan i sasvim jedinstven u Srbiji, jer ga nema ni jedna druga vinarija.

RADNO VREME:
Sreda – nedelja: od 12 do 16h prijem gostiju

PONUDA:
degustacija uz domaću zakusku, vikendom ručak

ADRESA:
Atar sela Rivica, Irig

CENE:
degustacija vina: 900 dinara
Farmerska daska: 1600 dinara (za više osoba)
Ručak: prema cenovniku restorana

REZERVACIJE:
064 3009876

Vinarija Šijački
Banoštor

Sasvim je sigurno da na čitavom toku Dunava ne postoji vinarija koja mu je toliko blizu kao što je vinarija Šijački. Kad u Banoštor uđete iz pravca Novog Sada, i prođete ga gotovo celog, sa desne strane puta, tik uz obalu velike reke, smešteni su podrumi Šijačkih. Iz degustacione sale, ako biste želeli, mogli biste da zabacite udicu u vodu. Njihova vinarska priča počela je 2003.godine iz malog laguma pored porodične kuće koja i danas zauzima centralno mesto u dvorištu. Milan Šijački sa suprugom, ćerkom Ivanom i sinom Milenkom, izgradio je vinarsku priču čvrsto oslonjenu na temelj porodične tradicije koja nije prekinuta vekovima. Iako Milan više nije među nama, posao oko vinarije preuzeli su ćerka Ivana i sin Milenko. Šijački vino proizvode isključivo iz sopstvenih vinograda, koji se danas prostiru na 10 hektara na potesima Sviloš i Grabovo. U vinogradima ima grašca, neoplante, rizlinga, šardonea, frankovke, merloa i muskat hamburga. Pored toga, jedini su koji imaju sedušu, staru sremsku sortu otrgnutu od potpunog nestanka u poslednjem trenutku.

Šijački vina prozvode i neguju u moderno opremljenoj vinariji, koja pored dela namenjenog proizvodnji i odležavanju vina, ima i veliku degustacionu salu okrenutu reci, kao i jedinstvenu terasu na samoj obali. Tokom leta, nema prijatnijeg mesta za uživanje u čaši neoplante ili seduše, uz dasku sa domaćim sremačkim kobasicama, slaninom i fruškogorskim kravljim i kozijim sirevima.

ADRESA:
Svetozara Markovića BB,
21312 Banoštor

PONUDA:
Degustacija vina uz zakusku; grupne i individualne posete uz najavu
Kapacitet: do 50 mesta

CENE:
Degustacija 3 vina - 500 dinara, 5 vina – 700 dinara, sva vina 1000 dinara

RADNO VREME:
svakog dana od 10 do 15 časova, moguć dogovor za druge termine

REZERVACIJE:
063 467006
ivanasijacki@gmail.com

Vinska kuća vinarije Kovačević
Irig

Vinsku kuću vinarije Kovačević dobro poznaju ljubitelji vina i dobrog zalogaja. Sasvim sigurno, ona je najposećenije vinsko mesto na Fruškoj gori, u kom je vikendom bez blagovremene rezervacije nemoguće pronaći slobodnu stolicu. Vinariju Kovačević krase i drugi superlativi, jer oni su najveća, a sigurno i najuticajnija fruškogorska vinarija, sa najvećom godišnjom proizvodnjom. Takođe, njihova Vinska kuća sa pripadajućim restoranom najozbiljniji je vinski ugostiteljski objekat, ne samo u Sremu. Restoran je smešten ispod samog Iriškog venca, na putu ka Irigu, ako idete iz pravca Novog Sada. Velika i raskošna vinska kuća poseduje nekoliko restoranskih sala, prostor za konferencije i tim bildinge, kao i tri dvokrevetna apartmana.

Objekat krasi velika bašta iz koje pogled puca na pitome fruškogorske brežuljke. U restoranu radi profesionalno i dobro obučeno osoblje, a jelovnik se temelji kako na modernoj evropskoj, tako i na tradicionalnoj kuhinji. Izvanredna prezentacija, ozbiljna restoranska postavka, te lični pečat šefova kuhinje i vrhunske namirnice iz okoline krase svaki tanjir. Ovde se, naprosto, zaista dobro jede. Među favoritima naći ćete i jela sa lokalnim tartufima, komade mesa koji se tope u ustima, divljač i nešto jela od ribe. U Vinskoj kući za posetioce organizuju se posebni ručkovi i večere sa uparivanjem vina, kao i kratke i duže degustacije uz birane zalogaje. Takođe, organizuju se i ture sa obilaskom proizvodnje i podruma vinarije. Za zahtevnije posetioce u ponudi su i vina iz specijalnih, ograničenih serija, koje nije moguće pronaći u slobodnoj prodaji, kao i arhivska vina iz starih berbi.

U okviru Vinske kuće, na samom ulazu, nalazi se i vinoteka u kojoj je moguće kupiti sva vina iz ponude vinarije Kovačević. Paleta vina ove vinarije veoma je široka, ali gotovo da je nemoguće da pogrešite u izboru. Posebno se izdvajaju njihova oranž vina, naročito sovinjon, kao i Aurelius iz specijalne S edicije. Iznenadiće vas i arhivska vina, pogotovo rizlinzi i šardonei, a ako biste da uživate bez opterećenja, Kovačevićev čuveni sveži šardone ili razigrani Rosetto nameću se kao logičan izbor.

ADRESA:
Vinska kuća Kovačević
Krstašice bb, 22406 Irig

REZERVACIJE:
+381 22 463 137
vinskakucakovacevic@gmail.com

PONUDA:
Restoran, apartmani, obilazak vinarije, degustacije, tim bilding, grupne posete i proslave

CENE:
ponuda prema zvaničnom cenovniku u objektu

RADNO VREME:
svakog dana od 8 do 23 časa

Vinarija Deurić
Mala Remeta

Vinarija Deurić u poslednih par godina postala je jedno od nezaobilaznih mesta na Fruškoj gori. Smeštena nedaleko od Rume i Vrdnika, tik uz selo Mala Remeta, česta je destinacija za posetioce iz Beograda i Novog Sada. Vinarija Deurić proslavila se svojim vinom od lokalne sorte probus, a izrazito upečatljiv je i njihov barikirani šardone, kao i penušavac The. U vinariji Deurić ozbiljno se bave vinskim turizmom, pa je vinarija gotovo svakog dana puna, a rezervacija je obavezna. Uz mali restoran i standardne posete sa degustacijama, u vinariji Deurić svake druge subote nude se i originalne jednodnevne obuke za ljubitelje vina koje vodi iskusna Marija Bojović. Uz dobru zabavu, ukusan ručak, višesatnu edukaciju i degustaciju vina, ovde ćete dobiti i diplomu pravog vinskog ljubitelja.

Restoran vinarije Deurić u redovnoj ponudi svakog dana ima sporo pečenu teletinu sa povrćem, domaće kobasice sa lukom i jabukama, pohovani kozji sir, izvanredan gulaš, kao i jedinstven specijalitet: pohovanu butkicu sa domaćim tartar sosom. U ponudi su i daske sa lokalnim sirevima i sremačkim specijalitetima, kao i jela od ribe, uz prethodnu najavu. Rezervacija za posetu je obavezna, pogotovo vikendom. Pored toga, u restoranu vinarije Deurić moguće je rezervisati i posebne vinske ručkove ili večere, gde se obroci u više gangova uparuju sa vinima.

Pored restorana, u okviru vinarije Deurić nalazi se jedinstveni podrum sa salom za sastanke, tako da se na ovom mestu često organizuju i tim bildinzi. Vinarija nema smeštaj, ali u blizini su Vrdnik sa svojim hotelima i apartmanima, kao i Lugarnica, restoran sa prenoćištem u obližnjoj Maloj Remeti.

ADRESA:
Ekonomija Salaš BB, Mala Remeta

REZERVACIJE:
063 595679
www.vinarijadeuric.rs

PONUDA:
Restoran, obilazak vinarije, degustacije, team building, obuke za ljubitelje vina

CENE:
degustacije vina sa zakuskom 1100 i 1600 dinara, glavna jela od 700 do 1100 dinara, vinski ručak sa uparivanjem vina 3000 dinara po osobi, obuka za ljubitelje vina sa ručkom 4000 dinara

RADNO VREME:
radnim danom od 8 do 16 časova, vikendom do 18 časova

Vinarija Vinum
Sremski KarlovciSremski Karlovci važe za najlepše fruškogorsko mesto. Ovaj gradić prepun je istorijskih zgrada vrednih obilaska i posete, a u njemu je smešteno i petnaestak malih porodničnih vinarija koje rado primaju posetioce. U jednom od najlepših delova Sremskih Karlovaca, u ulici načičkanoj vinarijama, u neposrednoj blizini Kapele mira, smeštena je i vinarija Vinum. Obnovljena i utegnuta tradicionalna karlovačka kuća krije izvanrednu malu vinariju koja rado dočekuje posetioce, pa je pravo mesto za predah tokom obilaska istorijskih mesta.

Vinarija Vinum najpoznatija je po svom belom grašcu, jednim od najboljih na Fruškoj gori, a tu su i vibrantni sovinjon blan, mirišljava kupaža Mustra, lepršavi roze, kao i sočna i voćna frankovka. Kao premijum etikete, u vinariji Vinum izdvajaju se pino noar i raskošni i kremasti šardone. Uz obilazak vinarije, u Vinumu posetioce dočekuju degustacijom u tri opcije, uz zakusku sa dve vrste kozjih sireva, pršutom, suvim voćem i domaćim hlebom. Na kraju, uz bermet, dolazi i čuveni karlovački kuglof. Vinarija Vinum može da primi do pedesetak gostiju, a domaćini i vodiči su iskusni Milan Radović i mlada somelijerka Milena Zakarić. Uz prethodnu najavu i dogovor, u vinariji Vinum moguće je organizovati i ručak.

ADRESA:
Karlovačkog mira 26a,
Sremski Karlovci

PONUDA:
Degustacija vina uz zakusku; grupne i individualne posete uz najavu
Kapacitet: do 50 mesta

CENE:
Degustacije uz zakusku za 800, 1200 i 1600 dinara

RADNO VREME:
svakog dana od 10 do 18 časova

REZERVACIJE:
064 8490382

Vinarija Erdevik
Erdevik

Vinarija Erdevik jedna je od najstarijih u Sremu, osnovana još 1826. godine. Osnovali su je veleposednici iz plemićke porodice Odeskalki, da bi u prošlom veku vinarija prerasla u veliki i značajan vinski kombinat. Danas je to vinarija srednjeg kapaciteta, sa širokom ponudom autentičnih vina, među kojima se izdvajaju bordovska kupaža Grand Trianon, moćni šardone Omnibus Lector, kao i odlični roze Roza Nostra.

Vinarija Erdevik nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog gradića na samom zapadu Fruške gore, a na par stotina metara od nje smešteno je jezero Bruje sa lepo uređenom plažom, kao i istorijska banja Kulina, koja, kako navode istorijski izvori, pamti i Rimljane. Ovog leta, u vinariji Erdevik počeo je da radi i sasvim poseban vinski restoran, svojevrsna gastronomska oaza sa vrhunskom uslugom, koja je zaista nedostajala ovom kraju. Posetioce očekuju kreacije mladih i perspektivnih šefova, koji su kompletnu inspiraciju za jelovnik potražili u lokalnim namirnicama iz Srema i interpretirali ih na moderan način. U ovaj restoran dolazi samo vrhunsko meso i povrće sa lokalnih farmi, udaljenih samo par kilometara od vinarije.

Uz uživanje u upečatljivim vinima, jedinstvenom pogledu sa terase i specijalitetima restorana, gostima u vinariji Erdevik nude i obilazak vinarije, kao i vođene degustacije vina uz prethodnu najavu.

ADRESA:
Milin Do 16, Erdevik

PONUDA:
Restoran; grupne i individualne posete uz najavu
Kapacitet: do 80 mesta

CENE:
Prema cenovniku restorana i vinarije

RADNO VREME:
od petka do nedelje, od 10 do 20 časova

REZERVACIJE:
0612118439
022752901