U nestvarno lepom prirodnom ambijentu, prepunom zelenila, cveća i drveća, tik uz potok i staru vodenicu, nalazi se mali, ušuškani kompleks od svega tri objekta građena u jednostavnom tradicionalnom stilu. Tu, u samom podnožju Fruške gore, a nadomak Rume, nalazi se vinarija Komuna, sasvim jedinstvena na Fruškoj gori. Pomenuta vodenica jedina je takva preostala u Sremu i pod zaštitom je kao spomenik kulture. Iza širokog i uređenog travnjaka nalazi se i malo jezerce, obraslo vrbama, dok je na samo par stotina metara od vinarije i pravo, Borkovačko jezero, a na njemu i lokalna plaža, kao i mali, ali udobni hotel Borkovac, koji poseduje i spa centar sa zatvorenim bazenom. Kuća za prijem gostiju u vinariji Komuna ima nekoliko stolova u zatvorenom prostoru, natkrivenu terasu, a tokom lepog vremena i nekoliko stolova smeštenih na travnjaku, u hladovini drveća.
Vinarija Komuna goste dočekuje od srede do petka degustacijom sedam vina i „Farmerskom daskom“ sastavljenom od lokalnih sireva, domaćih suhomesnatih proizvoda, suvog voća, salate, proje i gibanice. Vikendom gosti ovde mogu i da ručaju. Hrana je prava domaća i znalački pripremljena od lokalnih i sezonskih namirnica. Uz predjelo, u ponudi je uvek bar jedno glavno jelo, kao i desert. Ako imate sreće, možda naletite na njihove izvanredne šnenokle! Ova mala fruškogorska vinarija je pravi porodični biznis, pa je tako i sa njenim ugostiteljskim delom. Zato će vas u sjajnom okruženju dočekati i služiti domaćini lično. Od vina za degustaciju nemojte zaobići njihov vionje, voćan, cvetan, vibrantan i sasvim jedinstven u Srbiji, jer ga nema ni jedna druga vinarija.Sasvim je sigurno da na čitavom toku Dunava ne postoji vinarija koja mu je toliko blizu kao što je vinarija Šijački. Kad u Banoštor uđete iz pravca Novog Sada, i prođete ga gotovo celog, sa desne strane puta, tik uz obalu velike reke, smešteni su podrumi Šijačkih. Iz degustacione sale, ako biste želeli, mogli biste da zabacite udicu u vodu. Njihova vinarska priča počela je 2003.godine iz malog laguma pored porodične kuće koja i danas zauzima centralno mesto u dvorištu. Milan Šijački sa suprugom, ćerkom Ivanom i sinom Milenkom, izgradio je vinarsku priču čvrsto oslonjenu na temelj porodične tradicije koja nije prekinuta vekovima. Iako Milan više nije među nama, posao oko vinarije preuzeli su ćerka Ivana i sin Milenko. Šijački vino proizvode isključivo iz sopstvenih vinograda, koji se danas prostiru na 10 hektara na potesima Sviloš i Grabovo. U vinogradima ima grašca, neoplante, rizlinga, šardonea, frankovke, merloa i muskat hamburga. Pored toga, jedini su koji imaju sedušu, staru sremsku sortu otrgnutu od potpunog nestanka u poslednjem trenutku.
Šijački vina prozvode i neguju u moderno opremljenoj vinariji, koja pored dela namenjenog proizvodnji i odležavanju vina, ima i veliku degustacionu salu okrenutu reci, kao i jedinstvenu terasu na samoj obali. Tokom leta, nema prijatnijeg mesta za uživanje u čaši neoplante ili seduše, uz dasku sa domaćim sremačkim kobasicama, slaninom i fruškogorskim kravljim i kozijim sirevima.Vinsku kuću vinarije Kovačević dobro poznaju ljubitelji vina i dobrog zalogaja. Sasvim sigurno, ona je najposećenije vinsko mesto na Fruškoj gori, u kom je vikendom bez blagovremene rezervacije nemoguće pronaći slobodnu stolicu. Vinariju Kovačević krase i drugi superlativi, jer oni su najveća, a sigurno i najuticajnija fruškogorska vinarija, sa najvećom godišnjom proizvodnjom. Takođe, njihova Vinska kuća sa pripadajućim restoranom najozbiljniji je vinski ugostiteljski objekat, ne samo u Sremu. Restoran je smešten ispod samog Iriškog venca, na putu ka Irigu, ako idete iz pravca Novog Sada. Velika i raskošna vinska kuća poseduje nekoliko restoranskih sala, prostor za konferencije i tim bildinge, kao i tri dvokrevetna apartmana.
Objekat krasi velika bašta iz koje pogled puca na pitome fruškogorske brežuljke. U restoranu radi profesionalno i dobro obučeno osoblje, a jelovnik se temelji kako na modernoj evropskoj, tako i na tradicionalnoj kuhinji. Izvanredna prezentacija, ozbiljna restoranska postavka, te lični pečat šefova kuhinje i vrhunske namirnice iz okoline krase svaki tanjir. Ovde se, naprosto, zaista dobro jede. Među favoritima naći ćete i jela sa lokalnim tartufima, komade mesa koji se tope u ustima, divljač i nešto jela od ribe. U Vinskoj kući za posetioce organizuju se posebni ručkovi i večere sa uparivanjem vina, kao i kratke i duže degustacije uz birane zalogaje. Takođe, organizuju se i ture sa obilaskom proizvodnje i podruma vinarije. Za zahtevnije posetioce u ponudi su i vina iz specijalnih, ograničenih serija, koje nije moguće pronaći u slobodnoj prodaji, kao i arhivska vina iz starih berbi.Vinarija Deurić u poslednih par godina postala je jedno od nezaobilaznih mesta na Fruškoj gori. Smeštena nedaleko od Rume i Vrdnika, tik uz selo Mala Remeta, česta je destinacija za posetioce iz Beograda i Novog Sada. Vinarija Deurić proslavila se svojim vinom od lokalne sorte probus, a izrazito upečatljiv je i njihov barikirani šardone, kao i penušavac The. U vinariji Deurić ozbiljno se bave vinskim turizmom, pa je vinarija gotovo svakog dana puna, a rezervacija je obavezna. Uz mali restoran i standardne posete sa degustacijama, u vinariji Deurić svake druge subote nude se i originalne jednodnevne obuke za ljubitelje vina koje vodi iskusna Marija Bojović. Uz dobru zabavu, ukusan ručak, višesatnu edukaciju i degustaciju vina, ovde ćete dobiti i diplomu pravog vinskog ljubitelja.
Restoran vinarije Deurić u redovnoj ponudi svakog dana ima sporo pečenu teletinu sa povrćem, domaće kobasice sa lukom i jabukama, pohovani kozji sir, izvanredan gulaš, kao i jedinstven specijalitet: pohovanu butkicu sa domaćim tartar sosom. U ponudi su i daske sa lokalnim sirevima i sremačkim specijalitetima, kao i jela od ribe, uz prethodnu najavu. Rezervacija za posetu je obavezna, pogotovo vikendom. Pored toga, u restoranu vinarije Deurić moguće je rezervisati i posebne vinske ručkove ili večere, gde se obroci u više gangova uparuju sa vinima.Vinarija Erdevik jedna je od najstarijih u Sremu, osnovana još 1826. godine. Osnovali su je veleposednici iz plemićke porodice Odeskalki, da bi u prošlom veku vinarija prerasla u veliki i značajan vinski kombinat. Danas je to vinarija srednjeg kapaciteta, sa širokom ponudom autentičnih vina, među kojima se izdvajaju bordovska kupaža Grand Trianon, moćni šardone Omnibus Lector, kao i odlični roze Roza Nostra.
Vinarija Erdevik nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog gradića na samom zapadu Fruške gore, a na par stotina metara od nje smešteno je jezero Bruje sa lepo uređenom plažom, kao i istorijska banja Kulina, koja, kako navode istorijski izvori, pamti i Rimljane. Ovog leta, u vinariji Erdevik počeo je da radi i sasvim poseban vinski restoran, svojevrsna gastronomska oaza sa vrhunskom uslugom, koja je zaista nedostajala ovom kraju. Posetioce očekuju kreacije mladih i perspektivnih šefova, koji su kompletnu inspiraciju za jelovnik potražili u lokalnim namirnicama iz Srema i interpretirali ih na moderan način. U ovaj restoran dolazi samo vrhunsko meso i povrće sa lokalnih farmi, udaljenih samo par kilometara od vinarije.