Početna»Novosti»GAGINA JAGNJEĆA KAPAMA
06.04.2020.

GAGINA JAGNJEĆA KAPAMA

Prekratite karantinske dane kuvanjem sa srpskim vinarima!

novost gagina jagnjeĆa kapama vinski magazin vino fino
Tokom vanrednog stanja i vinari provode vreme kod kuće, pa smo pitali one osvedočene gurmane i dobre kuvare među njima da podele neke od svojih recepata i preporuče vina uz njih. Od velikog župskog vinara Gage Ivanovića stigao nam je recept za jagnjeću kapamu, pravo prolećno jelo!

Gaga Ivanović je iskren i skroman, a velik vinar, jedan od pionira povratka prokupca na srpsku i svetsku vinsku scenu. Osim toga, on je i strasni gurman i odličan kuvar, kao i njegova supruga Nina. U njihovoj maloj sali za degustaciju sve je podređeno vinu i dobrom zalogaju, a kuva se najčešće na licu mesta, pred gostima.

JAGNJEĆA KAPAMA

Sastojci:

- 2 kg jagnjetine
- 4 - 5 veza mladog luka sa perjem,
- dobar naramak mladog zelja,
- 4 veća lista lovora,
- 1 veza peršuna
- crni biber u zrnu,
- aleva paprika,
- tucana paprika,
- so,
- bujon od povrća, ili 2 kašike začina od sušenog povrća,
- 3 - 5 dl belog vina (tamjanika, ili ko šta ima)

Priprema:

Iseći jagnjetinu na komade srednje veličine (bilo koji deo jagnjeta, nema greške), šerpu podmazati sa malo maslinovog ulja i ubaciti meso da se lepo proprži. Kad porumeni dati malo vina, smanjiti vatru, poklopiti i dinstati uz povremeno dolivanje vinom, vodom ili bujonom od povrća. Kad i hrskavice postanu meke, meso izvadite iz šerpe i na njegovo mesto ubaciti iseckan mladi luk (zeleni delovi na krupnije komade, a beli na sitnije). Lepo ga prodinstati, pa dodati lovor, sveže samleven biber, alevu papriku i sve ostale začine, sem peršuna.

Dodati prethodno očišćeno zelje (odbaciti stabljiku), iseckan peršun, naliti vodom i poklopiti. Za desetak minuta, kad zelje spadne pod uticajem temperature, vratiti meso i krčkati na tihoj vatri još 30-40 min, da se svi ukusi prožmu. Servirati iz kiselo mleko, najbolje ovčije.

Kod izbora vina za kuvanje ne štedite. Što bolje vino bolja kapama. Vodite računa o ljutoj paprici, jelo ne treba da bude ljuto, samo da najdraži jezik i naglasi sve ostale ukuse.

Gaga Ivanović uz ovo jelo uvek pije prokupac.

- Odlično se slažu – kaže on i dodaje:

- Mislim da merlo nije dobar izbor, suviše je svilen za ovo jelo, ali neki voćni kaberne srednjeg tela bi lepo išao. Opet iz mog iskustva, odličan izbor je i Botunjčev pino noar.

Povezani unosi