Pre nekoliko dana, novinar Njujork Tajmsa, posle posete Beogradu objavio je članak o lokalnim koktel barovima, a našoj prestonici dodelio je titulu „jednog od najboljih koktel-bar gradova u Evropi“.
I zaista, Beograd to i jeste. I to ne od juče, već godinama unazad naša bartending scena je u usponu i ide uzlaznom putanjom, a najveći uspeh ikada postignut je pre gotovo sedam godina kada je bartender Miloš Janošević koji je tada radio u sigurno najpoznatijem beogradskog koktel baru Bar Centralu, postao svetski šampion u pravljenju koktela (kategorija Bartenders Choice) na svetskom takmičenju barmena u Japanu koje je organizovala IBA (International Bartenders Association). Na tom istom takmičenju, sjajni Goran Rajović takođe je imao veoma zapažen nastup u kategoriji flertendinga.
Domaći barmeni oduvek su išli na takmičenja i to rame uz rame sa najpoznatijim bartenderima iz Njujorka i Londona, a dosta je njih koji su baš u tim gradovima napravili veliki uspeh i postali veoma cenjeni. Malo ko nije čuo za Dušana Zarića, Beograđanina koji je u Njujorku pre skoro dve decenije, sa prijateljima otvorio, sada već kultni, Employees Only bar i pokrenuo revoluciju u kulturi kraft koktela. A možda ne znate i da je upravo Dušan jedan od glavnih likova možda i najboljeg filma o bartenderima ikada snimljenog, Hey Bartender. A osim Njujorka, i Majami ima svoju bartending zvezdu, Beograđanina Danila Božovića koji stoji iza Swizzle Rum Bar & Drinkery, jednog od najboljih barova u Majamiju, i koji je danas i zvanično na listi deset najboljih barmena u tom gradu.
Ali, nisu samo Miloš, Goran, Dušan i Danilo uspeli u svetskom bartendingu - lista srpskih barmena koji su veoma cenjeni i uspešni na svetskoj bartending sceni je poduža, a zanimljivo je i to da kada „svrate“ u Beograd, nikada ne odmaraju od bara – upravo u barovima sa spiska novinara Njujork Tajmsa najčešće ih možete sresti.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.