Početna»Novosti»Gastro pregled: Dolazi li moda tapas barova?
21.05.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Dolazi li moda tapas barova?

Albert Adria, čuveni katalonski šef fine dining menja fun diningom, a dok se u Londonu čeka proglašenje najboljeg restorana na svetu, šefica iz Kolumbije dobila je veliko priznanje

novost gastro pregled dolazi li moda tapas barova vinski magazin vino fino
Za fine dining ste naravno čuli, a za fun dining?

E, pa nisam ni ja, do sada. Na jednom sajtu upravo videh najavu da Albert Adria, čuveni katalonski šef, ponovo otvara vrata svoje Enigme, poznatog restorana u Barseloni i da će umesto dugačkih degustacionih fine dining menija po kojima je poznat nuditi fun dining što bi u praksi značilo tapase i koktele. Taj njegov potez možda je zapravo samo dobar pokazatelj da su tapas barovi nadolazeći ugostiteljski trend. Na primer, u Zagrebu je pre nekoliko meseci otvoren SOL tapas bar poznatog tamošnjeg šefa Mata Jankovića koji je pun od dana otvaranja. Mada, možda su tapas barovi samo jedan od relativno skromnijih formata restorana koji bi mogli da budu profitabilni u vremenima krize koja ubrzano dobija na snazi.

U nedelji za nama, u susret 18. julu, danu kada ćemo saznati koji je najbolji restoran na svetu u ovoj godinu, saznali smo ko je najbolja šefica na svetu za 2022. To je Leonor Espinoza, vlasnica i šefica restorana Leo u Bogoti u Kolumbiji i jedna od najuticajnijih šefica u Latinskoj Americi. Nagradu dodeljuje The World’s 50 Best Restaurants, najpoznatija restoranska rang lista na svetu koja proglašava i najbolje restorane na svetu. Trenutno, na prvom mestu je Noma, restoran čuvenog šefa Renea Redžepija, i ako izuzmemo to što mi se on – potajno - stvarno mnogo sviđa, ipak nisam sigurna ko će i da li će uopšte moći da ga skine sa trona, s obzirom na mnogobrojne uspehe koje je nizao od početka godine, uključujući i lansiranje prvog proizvoda široke potrošnje.

Doduše, možda bi bilo i okej da još neko dobije šansu da bude prvi, budući da je Nomi ovo peti put da je na samom vrhu cenjene liste 50 najboljih. Eto, na primer, ja glasam da to bude Hiša Franko Ane Roš, najpoznatije slovenačke šefice, pa čak i bez obzira što je prošle godine bila bliže sredini nego vrhu, na 21 mestu. Verujte mi, nije to nimalo nemoguće.

Do sledećeg vikenda,

Mislite o tome.