Početna»Novosti»Gastro pregled: Gde da jede vegetarijanac u Beogradu?
20.03.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Gde da jede vegetarijanac u Beogradu?

Biti vegan u Srbiji znači biti spreman na to da hranu uvek nosiš sa sobom, jer ćeš u suprotnom ostati gladan

novost gastro pregled gde da jede vegetarijanac u beogradu vinski magazin vino fino
E, pa srećan vam 20. mart, Svetski dan bez mesa, praznik koji se u svetu slavi više od tri decenije. Kod nas, obeležava se skromno, u krugu porodice, a čak i kada bi oni koji ne jedu meso poželeli uz bogatu trpezu da ga proslave u restoranu, verovatno bi bili osuđeni na pohovani kačkavalj i pečurke na žaru. Doduše, ove godine ne bi ni imali gde da ga proslave pošto su restorani zatvoreni, a i da nisu, opet je izbor veoma mali. Biti vegan u Srbiji znači biti spreman na to da hranu uvek nosiš sa sobom, jer u suprotnom, ostaćeš gladan. Ali, u zemlji u kojoj se meso jede i za doručak, loša ponuda za one koji ga ne jedu skroz je i opravdana, zar ne?

U Beogradu, vegetarijanci bi još i mogli da se provuku uz neki dobar burger (Bitni Špirs ima vege burger koji kida!), picu ili pastu, dok se za vegane izbor svodi na ponudu svega nekoliko lokala.

Vege pioniri

Radost fina kuhinjica je prvi vegetarijanski restoran u Beogradu. Otvoren je pre gotovo deset godina, i dalje je tu, i dobro radi, a ponudu menja kako se menjaju trendovi u vegetarijanstvu i zdravoj ishrani. Osim odličnog humusa, sa različitim dodacima, tu i vegani imaju šta da jedu poput Radost salate, puno puta degustirane i uvek podjednako voljene. U finoj kuhinjici i vege burgeri su dosta dobri, ali ne toliko dobri kao u Bitni Špirsu. U prvoj trojci vegetarijanskih burgera su i oni iz Submarine-a. Za one koji se uglavnom hrane sirovom hranom, da jedu, a da budu zadovoljni, realno, mogu samo u Bemati. Do skora su mogli i u Mandali na Kosančićevom vencu, ali taj restoran, nažalost, više ne postoji. Naravno, i većina ozbiljnih restorana u ponudi uvek ima nešto i za vegetarijance i vegane, ali to je daleko manje nego za one koji jedu meso. U Homi su podjednako zastupljena i vege i mesna jela (jedan od vlasnika je vegetarijanac), dok je radio i Iris je nudio zanimljive menije i za vegetarijance, a nije loša vege ponuda ni u Toro Latin gastro baru. I to bi bilo to za vegetarijance. Zaista.

Do sledećeg vikenda,

Čuvajte se.