Početna»Novosti»Gastro pregled: I toalet je odraz restorana
05.11.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: I toalet je odraz restorana

Razumem da ne mogu svi imati toalet kao Franš sa muzikom i šampanjcem, ali bar minimum higijenskih uslova mora biti zadovoljen

novost gastro pregled i toalet je odraz restorana vinski magazin vino fino
Sećate se priče od pre mnogo godina o nekakvom restoranu u Hong Kongu u kome umesto na stolici sedite na WC šolji i brišete se toalet papirom umesto salvetom? Koliko se sećam, tu i jedete iz posuda u obliku WC šolje i pijete iz „mini pisoara“. Jednom rečju – bljak. Ovaj restoran je inače i dalje aktuelan i prerastao je u ozbiljan ugostiteljski lanac u Aziji, a mene je inspirisao da ovog puta napišem par reči o stvarnoj slici toaleta u beogradskim restoranima.

I odmah na početku, da se zna, nisu samo loši toaleti odlika hipsterskih lokala (ne svih, naravno!) ili restorana koji rade i kao mesta za izlazak. Ova priča se odnosi na sve, i na restorane visoke kuhinje, i na bistroe i na picerije…Zapravo, nikako i nikada neću shvatiti da se u nekim od najpoznatijih prestoničkih restorana toliko ne vodi računa o higijeni toaleta, da često nema ni ubrusa, ni toalet papira, a o napunjenim dozerima za sapun da i ne govorim.

Razumem da ne mogu svi imati toalet kao Franš sa muzikom i šampanjcem, ali bar minimum higijenskih uslova mora biti zadovoljen. Ugostitelji nikako da shvate da je i toalet odraz njihovog restorana, podjednako kao što je to i hrana koju služe. Pravi primer kako ne treba „voditi računa“ o toaletima bio je stari, lično veoma drag Pomodoro u čijim je WC-ima baš često bilo kikseva, ali se to promenilo sa preseljenjem na novu lokaciju i nadam se da će tako i ostati.

I nije Pomodoro bio „najgori od sve dece“, nikako - spisak je poduži, ali nije cilj ovog teksta staviti na stub srama ugostitelje kojima higijena i izgled toaleta nisu preterano važni za poslovanje, već nešto sasvim drugo - promena razmišljanja! Jer kakav vam je WC itekako utiče na celokupnu sliku o vašem ugostiteljskom objektu, a imajte na umu i to da je zaista dosta onih koji se zbog lošeg toaleta neće ponovo vratiti u vaš restoran, pa i bez obzira na dobru hranu i odličan servis.

Do sledećeg vikenda,

Mislite o tome.