Početna»Novosti»Gastro pregled: Idete li u hotelske restorane?
27.05.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Idete li u hotelske restorane?

Ovo su, kako se često smatra, papreno skupa mesta na koja „obični“ ljudi ne idu, da je atmosfera uštogljena i da je neophodno da se doterate da biste ušli u hotel

novost gastro pregled idete li u hotelske restorane vinski magazin vino fino

Dok je u svetu sasvim normalno otići na večeru u hotel, kod nas su hotelski restorani i dalje mesta rezervisana samo za goste hotela, iako to zapravo nisu. Veliki broj restorana sa Mišlenovim zvezdicama smešten je upravo u hotelima, kao i neki od najboljih svetskih barova, i po pravilu, u njima se traži mesto više, a rezervacija je neophodna. Kod nas, situacija je dosta drugačija, iako i Beograd ima restorane u hotelima sa Mišlenovom preporukom. Za hotelske restorane u prestonici važi da su to mesta na koja „obični“ ljudi ne idu, da je atmosfera uštogljena, da je neophodno da se doterate da biste ušli u hotel i da su ti restorani papreno skupi. Uvek ćete se setiti da ste na nekom putovanju, platili kafu dvostruko više samo zato što je poslužena u hotelu, zar ne?

I za sve to ste uglavnom u pravu. Osim za to doterivanje – jer gost je gost, i u štiklama i u starkama, na svakom mestu, pa i u hotelskom restoranu. I nisu svi ljudi koji sede u hotelima doterani. Baš naprotiv.

Ali, da, atmosfera u hotelskim restoranima često ume da bude uštogljena, a konobari ljubazno nametljivi, ali onako kako niste navikli. I da, gosti hotela neretko jesu biznismeni koji žele da se sakriju od očiju javnosti, pa vam zato može delovati da je atmosfera malo usiljena. Mada, važno je ko sedi za vašim, a ne za susednim stolom, i uostalom goste ne možete da birate ni u „običnom“ restoranu.

Kada je reč o cenama u hotelskim restoranima, iznenadićete se da, na primer, u veoma luksuznom hotelu Square Nine cena degustacionog menija manja od takvih ponuda u većini restorana visoke kuhinje u Beogradu. Takođe, atmosfera je veoma prijatna, a Square Nine nije jedino ovakvo mesto. Cveće Zla, popularni prestonički bistro smešten u hotelu Indigo, takođe sjajno razbija tabue o hotelskim restoranima – doduše ne po cenama, ali kada je ceo vajb u pitanju, od atmosfere do sastava gostiju, tu su neprikosnoveni i zaista daleko od „običnog“ restorana. Metropol i Hilton takođe lepo razvijaju ugostiteljski koncept u svojim rooftop restoranima u kojima su najčešći gosti upravo mladi ljudi. I takvih hotelskih priča je sve više u glavnom gradu, samo ih treba otkriti i prepustiti se uživanju.

Do sledećeg vikenda,

Vidmo se.