Početna»Novosti»Gastro pregled: Kada ćemo i mi među najbolje?
09.07.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Kada ćemo i mi među najbolje?

Na listi The World's 50 Best Restaurants nikada se nije našao nijedan restoran iz Srbije, kao ni iz Hrvatske, a Slovenija već neko vreme na njoj ima jakog predstavnika

novost gastro pregled kada ćemo i mi među najbolje vinski magazin vino fino
U nedelji za nama, čekajući 18. jul i najvažniji događaj u godini za sve restoratere ovog sveta – proglašenje najboljeg restorana na svetu - saznali smo kojih pedeset restorana nije uspelo da uđe u prvih pedeset u 2022. godini. Na pozicijama od 51 do 100, čiji se nosioci tradicionalno objavljuju par nedelja pre glavne ceremonije The World’s 50 Best Restaurants, nema nijednog restorana iz regiona, što zapravo i nije tako loše, budući da će se onda makar restoran Ane Roš naći među najboljima. Prošle godine njena Hiša Franko bila je na 21 mestu, a s obzirom na to da je u međuvremenu restoran dobio još jednu Mišlenovu zvezdicu čini mi se skroz izvesnim da će i ove godine biti na listi, možda čak i u samom vrhu.

Takođe je izvesno i da Noma Renea Redžepija, i dalje zvanično najbolji restoran na svetu, to ove godine neće biti jer će od septembra u naredne dve godine biti zatvorena. Inače, godinama unazad, na ovoj cenjenoj listi, naročito u samom vrhu, nalaze se restorani iz Skandinavije, a primetila sam da ih je u poslednje vreme sve više iz Latinske Amerike, a od kada je počela da se objavljuje pre tačno dvadeset godina, na njoj se nikada nije našao nijedan restoran iz Srbije, kao ni iz Hrvatske. Ipak, hrvatski restorateri našli su se među preporukama čuvene rang liste, u podkategoriji 50 Best Discovery koja otkriva zanimljive, a nedovoljno istražene restorane sveta.

A kad sam već tu, u komšiluku, pre nekoliko dana izašao je i ovogodišnji Mišlenov vodič za Hrvatsku kojim su se mnogi restorateri razočarali budući da nijedan restoran nije dobio novu zvezdu, iako je svih deset restorana zadržalo svoje zvezde. Jedina nova zvezda za 2022 u Hrvatskoj ipak nije ona regularna, već zelena zvezdica koja se dodeljuje za održivu gastronomiju i koju je dobila Konoba Mate sa Korčule, a šta li će se kod nas desiti i da li će prva zvezda uopšte biti dodeljena ostaje nam da vidimo za nekoliko meseci.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.