Početna»Novosti»Gastro pregled: Koja je najbolja pica u prestonici?
19.11.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Koja je najbolja pica u prestonici?

Lista dobrih picerija u Beogradu više nije tako mala kao nekad. Napolitana je omiljena, dok trendi pice od kiselog testa polako osvajaju i stanovnike glavnog grada

novost gastro pregled koja je najbolja pica u prestonici vinski magazin vino fino
Pice vladaju gastro scenom Beograda čini mi se evo već godinama unazad, a sudeći prema broju novootvorenih picerija, samo u mesec dana u prestonici, publike za ovo italijansko jelo itekako ima. Napolitana je hit, pa tako i prednost kod Beograđana definitivno imaju picerije koje služe pice k'o u Napulju – sa tankim i vazdušastim testom i debelim, izdignutim i pomalo zagorelim koricama. Majstor i Margarita, i dalje zvanično najbolja picerija u Srbiji prema cenjenom izboru 50 Top Pizza stvarno opravdava tu titulu, a zasigurno i poziciju na kojoj se nalazi na rang listi evropskih picerija izvan Italije (35. mesto). Odnedavno je otvorena na još jednoj lokaciji u gradu, na Zvezdari i puna je od doručka do večere. I stvarno, trenutno joj nema ravne.

Zapravo, nikad joj nije ni bilo, iako je u jednom trenutku delovalo da joj se Pietra, koja je takođe ove godine, ali po prvi put, uvrštena među 50 najboljih picerija u Evropi, ozbiljno približila da joj preotme titulu. Ali, da vam kažem - nije uspela, i ne zato što su joj pice loše, naprotiv - veoma su dobre, već zato što su premali za tako veliki uspeh koji im se odmah po otvaranju desio (Našli su se u izboru 50 Top Pizza na 37. mestu, a njihov pica majstor Goran Abramović ove godine je postao svetski šampion u pravljenju tradicionalne napolitanske pice). Mali su i prostorno, i operativno, nisu kompletni. Osim toga, imaju i veliki minus kada je izbor konobara u pitanju, a još veći jer je to tako od prvog dana, i evo, isto je bilo i pre nekoliko dana.

Od mesta koja prodaju dobru napolitanu u Beogradu tu je i Pizza Bosiljak u Zemunu, ali se u njoj, za razliku od Pietre i Majstora i Margarite, pice prave u peći na drva, pa je utisak malo drugačiji.

Na popularnosti u Beogradu polako dobijaju i pice od kiselog testa. Za vreme korone, Homa je služila nekoliko verzija fine dining pica, mada se realno i nisu preterano proslavili sa tim projektom, a nedavno je na Palilulskoj pijaci, Vlada Dijagonala otvorio picu i nazvao je Đani, po Đaniju Versaćeu u kojoj prodaje pice napravljene od kiselog testa i veoma mu dobro ide.

Spisak omiljenih beogradskih picerija ne bi bio kompletan bez stare garde kao što su Pomodoro, Pizza Bar i Botako, kao ni bez onih ozbiljnijih poput lrestorana Rustique i La Piazza koji rade punom parom i koji su i danas jednako puni i popularni kao i na početku poslovanja.

Do sledeće nedelje,

Vidimo se na pici.