Početna»Novosti»Gastro pregled: Kvalitet je pobedio kvantitet
11.11.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Kvalitet je pobedio kvantitet

I kad se ima para i kad se nema, u Srbiji se u lokalima sedi satima, jede, pije, slavi, smeje, svađa…

novost gastro pregled kvalitet je pobedio kvantitet vinski magazin vino fino

U decembru, magazin Vino & Fino izlazi po pedeseti put. Baš nedavno, listala sam prvi broj magazina, iz decembra 2012. i veoma se iznenadila da od četrnaest tada novootvorenih restorana o kojima smo pisali devet i dalje radi, a od toga više od pola ima veoma uspešne ugostiteljske biznise. Neki od njih su danas i na Mišlenovom spisku favorita i preporuka Gault & Millau vodiča što nam zapravo govori da restoraterstvo u Srbiji cveta već deset godina i da ugostiteljska delatnost kod nas odoleva svim iskušenjima.

Kafići, restorani, barovi... kod nas je uvek svuda puno i vrvi od gostiju. I kad se ima para i kad se nema, u Srbiji se u lokalima sedi satima, jede, pije, slavi, smeje, svađa… Istina, to možda više govori o nama kao narodu, nego o restoraterstvu u našoj zemlji, iako su te dve stvari ipak povezane.

U poslednjih deset godina u ugostiteljstvu kvalitet je zaista pobedio nad kvantitetom koji je jedno vreme bio toliko očigledan da smo za jedan broj magazina obišli skoro trideset novih lokala samo u Beogradu, a do izlaska sledećeg broja više od pola je bilo zatvoreno. Svi su u jednom periodu želeli da postanu ugostitelji, pa je restorane i kafiće otvarao ko je stigao. I to je bilo poput nekog trenda koji je na sreću, trajao kratko, u poslednjoj deceniji.

Danas je situacija bolja, odnos ugostitelja koji se bave ugostiteljstvom i onih koji to nisu a imaju restorane dosta je povoljnijiji u korist ugostitelja. Vlasnici su postali svesni da jedino kvalitet opstaje, uz znanje, posvećenost i ljubav prema ugostiteljstvu, a i istančala su se nepca potencijalnih gostiju. Uostalom, niko ni nema više para da plaća puno da bio jeo lošu hranu i pio loša pića.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.