Početna»Novosti»Gastro pregled: Miris vrućeg hleba na Dorćolu
15.02.2025.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Miris vrućeg hleba na Dorćolu

Od prošle nedelje, Dorćolci na čak tri lokacije mogu da kupe vrhunski hleb od kiselog testa

novost gastro pregled miris vrućeg hleba na dorćolu vinski magazin vino fino
foto: Pretop Bakery
Pre pet dana, i Dorćol je dobio svoj Pretop, odnosno (samo) jedan deo ovog prepoznatljivog koncepta sa Zemunske pijace u kome se služi pečenje, hleb umače u moču i pije šampanjac, a to je – Pretop bakery.

Dakle, od prošle nedelje, Dorćolci na čak tri lokacije, vrlo malo udaljene jedne od drugih, mogu da kupe vrhunski sourhdough hleb – u Pekarskoj radionici u Kralja Petra, kod Šarla na dnu Dobračine ulice i u Pretopu, u Venizelosovoj. Pretop se smestio u malom lokalu, sa jedva dva stolića za sedenje, vitrinom i policama sa hlebom od koga miriše ulica. Očekivano, od prvog dana im super ide - gotovo se sve rasproda i pre kraja radnog vremena, a rade do 15 sati.

I hleb je, ako ga do sada niste probali, zaista odličan – mekan i vazdušast unutra i sa perfektnom korom - i beli, i polubeli i ražani ručno rađeni hleb i baget, i mlečni sourdough tost od brašna, mleka i putera... Ma svi!

Iz vitrine isto mame slane perece napravljene kao nekad, šu šu, kroasani, sourdough kifle sa kimom, a uz peciva pije se dobar espreso, kombuha i hladno ceđeni sokovi. I da, ovde možete i da kupite vašem hlebu njegov savršen par - Žunin puter, što je i moj ovonedeljni predlog za savršen nedeljni doručak.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.