15.02.2025.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Miris vrućeg hleba na Dorćolu
Od prošle nedelje, Dorćolci na čak tri lokacije mogu da kupe vrhunski hleb od kiselog testa

foto: Pretop Bakery
Pre pet dana, i Dorćol je dobio svoj Pretop, odnosno (samo) jedan deo ovog prepoznatljivog koncepta sa Zemunske pijace u kome se služi pečenje, hleb umače u moču i pije šampanjac, a to je – Pretop bakery.
Dakle, od prošle nedelje, Dorćolci na čak tri lokacije, vrlo malo udaljene jedne od drugih, mogu da kupe vrhunski sourhdough hleb – u Pekarskoj radionici u Kralja Petra, kod Šarla na dnu Dobračine ulice i u Pretopu, u Venizelosovoj. Pretop se smestio u malom lokalu, sa jedva dva stolića za sedenje, vitrinom i policama sa hlebom od koga miriše ulica. Očekivano, od prvog dana im super ide - gotovo se sve rasproda i pre kraja radnog vremena, a rade do 15 sati.
I hleb je, ako ga do sada niste probali, zaista odličan – mekan i vazdušast unutra i sa perfektnom korom - i beli, i polubeli i ražani ručno rađeni hleb i baget, i mlečni sourdough tost od brašna, mleka i putera... Ma svi!
Iz vitrine isto mame slane perece napravljene kao nekad, šu šu, kroasani, sourdough kifle sa kimom, a uz peciva pije se dobar espreso, kombuha i hladno ceđeni sokovi. I da, ovde možete i da kupite vašem hlebu njegov savršen par - Žunin puter, što je i moj ovonedeljni predlog za savršen nedeljni doručak.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.