Početna»Novosti»Gastro pregled: Neizvesnost pritiska ugostitelje
07.11.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Neizvesnost pritiska ugostitelje

Dok se jedni bore za opstanak, drugi tek uplovljavaju u ugostiteljske vode

novost gastro pregled neizvesnost pritiska ugostitelje vinski magazin vino fino
Ako je neko poštovao sve što je bilo do njih, za ovih osam meseci borbe sa korona virusom, to su ugostitelji. Osim što u vanrednoj situaciji konstantno imaju i vanredne troškove i što, taman kada se naviknu na jedno radno vreme, dođu neke nove mere koje moraju da se poštuju, nikako da se izbore za sebe, da makar duže rade kako bi bar "na nuli" izašli iz ove krize.
Trenutno, u najvećem problemu su ugostitelji u Valjevu kojima je skraćeno radno vreme do 21 sat, a kako kažu, nema ni govora da će uskoro biti produženo. S druge strane, u glavnom gradu, koji se smatra žarištem korona virusa, kafići i restorani rade do 23 sata. Ali, uz duži rad, odnedavno, po pravilu, ide i neka kazna. Bilo koja, samo da je kazna, ogorčeno pričaju ugostitelji. Od prošle nedelje je počelo kažnjavanje onih koji ne poštuju mere, što je sasvim okej. Problem je u tome što se država nije pobrinula da ugostiteljima da nešto više od pukog obećanja da zatvaranja ugostiteljskih objekata više biti neće.

Kao i do sada, na vlasnicima lokala je da se sami snađu ako misle da prežive krizu. Tako na primer, lokali u kojima je akcenat bio na svirkama i noćnom provodu, pozivaju svoje goste da ranije „izađu u grad“ i tako pomognu svom omiljenom lokalu, a ujedno se dobro provedu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, i još i na vreme dođu kući. Ima i onih koji su od noćnog kluba napravili kafić ili restoran, mada raste broj onih koji su potpuno zatvorili lokale.

Zanimljivo, dok se jedni bore za opstanak, drugi tek uplovljavaju u ugostiteljske vode. U Beogradu je od početka pandemije, po mojoj slobodnoj proceni, otvoreno oko dvadesetak novih lokala, ne računajući kafiće i restorane u novootvorenom tržnom centru. Možda su novopečeni ugostitelji samo požurili sa otvaranjem zbog Mišlenovog vodiča o kome se iz dana u dan sve više govori i nestrpljivo čeka prva zvezda.

A kad smo već kod zvezda, ne mogu da ne primetim da dosta dobro deluje to što je Branko Kisić, talentovani i pomalo luckasti šef uspeo da uradi od nekadašnjeg čuvenog Kluba Književnika, sada možda i jednog od favorita za dobijanje Mišlenove zvezde. Osim starih i stalnih gostiju Kluba, sada tu rado dolaze i mlađi gosti, hipsteri, neki novi, moderni boemi. Nova kuhinja starog kluba odličan je spoj francuske i srpske kuhinje sa jelima napravljenim od lokalnih sastojaka, od hrskavetople pite od jagnjetine, preko teletine sa Pešterske visoravni i sočnih pačjih grudi do karbonare sa slaninom od mangulice. Lepo, moderno, tradicionalno i kreativno. Bravo Branko, i vidimo se uskoro ponovo!
Do sledećeg vikenda,
Živeli.