Početna»Novosti»Gastro pregled: Dva nova menija i jedan rođendan
17.06.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Dva nova menija i jedan rođendan

Homa je napravila žurku za deseti rođendan, Enso i Salon 1905 izbacili su nove jelovnike, a novi Mandarina Cake shop konačno je počeo sa radom!

novost gastro pregled dva nova menija i jedan rođendan vinski magazin vino fino
U protekle dve nedelje na beogradskoj gastro sceni bilo je raznovrsno – izbio je požar u Beloj Reci, otvoren je novi Mandarina Cake shop, dva restorana sa liste od četrnaest Mišlenovih favorita lansirala su nove menije, naši mladi kuvari počeli sa pripremama za najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu, a restoran Homa proslavio je deseti rođendan.

Pa da krenem…

Ovog puta otpozadi, od Home koja je napravila zaista odličan parti povodom desetogodišnjice poslovanja, što je zapravo jedanaestogodišnjica, ali je prošlogodišnje slavlje izostalo zbog pandemije. Žurka je bila u utorak veče i bukvalno nije moglo da se prođe od stalnih gostiju, prijatelja kuće, osoblja koje je nekad radilo u Homi, ponekog influensera i „gradske face“, kao i drugih ugostitelja koji su došli da podrže vlasnike, Filipa i Vlastu, dobro poznati ugostiteljski dvojac. Na žurci je bio i Bata Franš kod koga su na početku karijere njih dvojica radili, Miloš Vukšić iz Endorfina, Deki Ćevap, Krsto Radović… Vino se točilo u hektolitrima, a bio je tu i poneki zalogaj visoke kuhinje uz dobru klasiku - probrane sireve i voće.

Što se tiče novih menija u gradu, jelovnik za proleće/leto 2022. prestižnog Salona 1905 koji je još uz restoran Langouste nedavno ovenčan sa tri kape u Gault & Millau izdanju za Srbiju zaista obećava, budući da se na tanjirima šefa Davida Šimunića ovog puta mogu videti i osetiti sve gastro lepote Srbije. Zvezda novog menija je tikvica sa posebnim nadevom od cvekle, klicama i uljem sa bosiljkom, a tu je i domaća supa upakovana na jedinstven, fine dining način. Dakle, u pitanju je novi meni koji mora da se proba. Takođe, na spisku novih jelovnika za probanje je i Ensov letnji meni: od makaronsa sa sirom i šargarepom i škampa u soli do lubenice infuzirane slanom vodom i poslužene uz soja sos, sve deluje zanosno i veoma ukusno.

U nedelji za nama, Mandarina Cake shop otvorila je svoj novi objekat na Vračaru u kome se spojila sa svojim drugim brendom Dechkom Tzarem i raspametila goste na otvaranju sa novim, dosta drugačijim ukusima kolača i torti od onih na koje smo navikli od Krsta Radovića. Moj favorit: Lemon Cake sa bademima i osvežavajućim kremom od citrusa i bele čokolade.

Prošle nedelje je i Junior Chefs Club Srbije održao generalnu probu za odlazak na najprestižnije kulinarsko takmičenje na svetu – Villeroy & Boch Culinary World Cup koje se održava za nekoliko meseci u Luksemburgu. Srpski tim predstaviće se izložbenim timskim radom u formi hladnog stola, sastavljenog iz dve kategorije – Pastry art i Culinary art – sa ukupno 5 različitih sekcija. Srećno!

I na kraju, loša vest sa početka teksta (zato sam i krenula otpozadi) - pre nekoliko dana u u poznatom novobeogradskom restoranu Bela Reka izbio je požar u ventilacionom otvoru, a kako su preneli dnevni mediji, zapalila se masnoća u ventilaciji. Vatra se kratko videla na krovu restorana, kao i gust dim, a vatrogasci su došli veoma brzo i sprečili dalje širenje. Svi su živi, zdravi i nepovređeni i šteta je mala, tako da, za kraj, ovo ipak i nije tako loša vest.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.

E, da…

Izašao je i trejler za The Menu, novi gastronomski film koji jedva čekam da gledam. Premijera je u novembru!