Početna»Novosti»Gastro pregled: Novo lice stare Mandarine
23.07.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Novo lice stare Mandarine

Na prvi pogled, priznajem, možete se i razočarati, ali kada probate nove ukuse verovatno će vas veoma brzo proći razočaranje

novost gastro pregled novo lice stare mandarine vinski magazin vino fino
Šta vas najbolje rashlađuje na plus 40, a da nije pivo? Mene sladoled, a još ako je baš, baš dobar, odmah prestaje i da mi bude vruće. Majke mi.

Nego, znate li vi koji je sladoled baš, baš dobar u Beogradu, a da nije iz onaj iz Crne Ovce, Luffa i Poslastičarnice u Maršala Birjuzova? Sladoled koji pravi Mandarina Cake Shop, fenomenalna poslastičarnica iza koje je još fenomenalniji poslastičar Krsto Radović. Zapravo, Mandarina već tri leta ima sladoled u ponudi, ali malo nas je koji smo to znali. Realno, i ko će pored raskošne vitrine sa remek delima od kolača da primeti sladolede, pa i bez obzira što se nalaze bukvalno u nastavku te iste vitrine sa kolačima.

Ima ih šest različitih ukusa, zapravo pet stalnih i jedan koji je skroz na skroz sezonski čiji se ukus menja kako koje voće preovlađuje na pijacama. Trenutno je breskva kraljica sezone, pa je tako i ledeni sladoled od breskve kralj. Nije preterano sladak i savršeno osvežava, a odlična je i kombinacija manga i limun trave koja bukvalno obara s nogu. To je možda i najbolji sladoled od manga koji sam ikad probala. Tu je i Indigo u čijem je sastavu pored čokolade i čaj, a koji se oseća tek blago, u pravoj meri i samo na zadnjem nepcu. Inače se svi sladoledi vode kao zanatski, mada im bolje pristaje da su poslastičarski budući da se Krsto prilikom izrade ovih sladoleda koristi poslastičarskim tehnikama. I ne samo zbog toga, već i zato što je koketirao sa ukusima koji se već nalaze u kolačima i tortama, a kada to kažem, pre svega mislim na čuveni Mandarinin čoko ukus Gotham twist koji je i jedini od starih ukusa ostao posle promene celog menija. Sladoled je kao i torta, jak i čokoladan, a ponajviše fenomenalan!

Mandarina postoji čitavih sedam godina, i ovo je prvi put da je napravljena velika promena sa ukusima. Uvek se, naravno, pratila sezona, i ubacivalo po nešto novo, ali je sada stvarno sve drugačije nego pre – i vizuelni identitet poslastica, i ukusi, i teksture, i nema više ni preterano jarkih boja, a ni vitrina sa kolačima nije više onako raskošna kako smo navikli. Na prvi pogled, priznajem, možete se i razočarati, ali kada probate nove ukuse verovatno će vas proći razočaranje.Ubedljivi favorit, za leto i za moj ukus, definitivno je Lemon cake koji mislim da bez problema može da parira tartu od limuna iz fine dining Home, koji mi je inače omiljeni kolač sa limunom u gradu. Iako mislim da je sad već iz omiljeni, prešao u - bio omiljeni... Takođe, i drugi ukusi su fenomenalni, lepršavi i lepo osvežavajući, pravi letnji. Odličan je hrskavi Pumba tart sa bademima i sjajnim džemom od kajsija i marakuje, kao i Nala koja je toliko prefinjena da možda i nije za svačije nepce -počev od same teksture i korice od badema od koje na prvi pogled, pa i na sam dodir kašičice, neo čekujete da je tvrda i hrskava. Umočena je u Rubi čokoladu, a unutra su i ananas i kokos i marakuja i maskarpone i bademi. Nestvarno dobar spoj.

I da ne dužim više, svakako, topla preporuka od mene je da obavezno odete i probate nove ukuse jer je sigurno da ravnodušni nećete ostati. AKo vam se ne svidi ništa od noviteti, što je malo verovatno, ne brinite, stari, prepoznatljivi ukusi Mandarina kolača za nekoliko meseci biće vraćeni na meni…

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.