Početna»Novosti»Gastro pregled: Odlična letnja sezona
10.07.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Odlična letnja sezona

Kako ugostitelji predviđaju, „strah od jeseni“ biće veći čak i od straha od korone, jer šta će biti kada se završi ovo leto, niko ne zna

novost gastro pregled odlična letnja sezona vinski magazin vino fino
Domaće ugostiteljstvo cveta, a nije ni drugačije na svetskoj restoranskoj sceni. Šefovi su se vratili u svoje kuhinje, nova jela sa novih menija gosti već uveliko isprobavaju, a vlasnici konačno zadovoljno trljaju dlanove. I zaista, restorani i kod nas i u svetu, nikad nisu bili puniji, čak je i sezona u Crnoj Gori i Hrvatskoj, destinacijama na kojima uglavnom rade naši konobari i kuvari, već početkom jula premašila sva očekivanja. Kažu domaći sezonci, ima i para, i gostiju, i provoda. Kako ugostitelji predviđaju, „strah od jeseni“ biće veći čak i od straha od korone, jer šta će biti kada se završi ova letnja sezona, niko ne zna.

A na svetskoj HoReCa sceni, baš za jesen je zakazan jedan veoma važan događaj koji će se odigrati 5. oktobra u Belgiji. Tada ćemo posle godinu dana pauze, konačno saznati šta se promenilo na čuvenoj listi 50 najboljih restorana sveta i koji restoran će biti proglašen za najbolji na svetu ove godine. Mirazur, slavnog šefa Maura Kolagreka, zvanično je još uvek najbolji, a žiri koji odlučuje o nagradi The World's 50 Best Restaurants pre nekoliko dana uveo je novo priznanje, posvećeno lokalnim herojima pandemije i nagradio tri šefa, iz Italije, SAD-a i sa Tajlanda, koji su se najviše zalagali za zajednicu tokom krize.

Idemo u planine

U nedelji za nama, bila sam na vikend uživanju u Ramondi na Rtnju i baš sve što se čuli o tom hotelu, tako je kako se i priča. Priroda je savršena, sam hotel prelep i kompletno sve podređeno uživanju. Ipak, ono što je na mene ostavilo najjači utisak je odlična gastronomska priča, priča koja je možda, bez preterivanja, dostojna čak i Mišlenove zvezde. Šef je Miloš Ristić, mladi kuvar koji je potpuno posvećen gostima i poslu koji radi. Posebnu pažnju usmerava ka lokalnim namirnicama do kojih često dolazi istražujući šume, ove, stvarno magične planine i pravi od njih prave delicije. Kada sam bila, vrganji su bili aktuelni, i sve što je od njih napravljeno, bilo je apsolutno odlično. Dakle, Ramonda, pa makar vozili i tri sata iz Beograda samo na nedeljni ručak, neka vam bude obavezna destinacija ovog leta!

I ne zaboravite, Exit traje još večeras i sutra! Vidimo se u Novom Sadu.

Do sledećeg vikenda,

Živeli!

Povezani unosi