Početna»Novosti»Gastro pregled: Optimizam na pomolu
20.02.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Optimizam na pomolu

Optimizam mi se ponovo vratio kada sam saznala da je u prošloj nedelji sa radom počelo i nekoliko novih lokala. Možda ipak ima nade za domaće ugostiteljstvo

novost gastro pregled optimizam na pomolu vinski magazin vino fino
Ponovo su počeli da se otvaraju novi lokali po Srbiji, iako je nažalost, mnogo veći broj onih koji se zatvaraju. Šetajući po centru Beograda primetila sam da se gotovo na svakom koraku izdaje neki prostor i to su uglavnom mesta na kojima su se donedavno nalazili ugostiteljski objekti. Izgleda da se polako ostvaruju predviđanja da će u 2021. doći do masovnog zatvaranja lokala i da će opstanak ugostiteljske industrije u Srbiji biti pod velikim znakom pitanja. Jedino me raduje što kafana Orašac još uvek nije srušena i što možda stvarno do toga neće ni doći, iako mi se optimizam ponovo vratio kada sam saznala da je u prošloj nedelji sa radom počelo i nekoliko novih lokala. Možda ipak ima nade za domaće ugostiteljstvo.

Na Zlatiboru je otvoren jedan veoma zanimljiv lokal, restoran u kome se hrana ne služi u tanjiru već se sva jela sipaju direktno u pogaču, od gulaša i sarme, do jagnjetine i pastrmke. Osim supe, ona se jedina jede iz činije. Pogače se prave po starinskom receptu, onako kako su ih pravile naše bake i peku u peći na drva. Logično, restoran se zove Pogača bar.

Pre nekoliko dana Beograd je postao bogatiji za još jednu Bematu, restoran zdrave, veganske i sirove hrane, i to, na moju veliku radost, sa „druge strane bare“ na Crvenom krstu. Prva Bemata otvorena je na Novom Beogradu pre nekoliko godina i dobro se sećam da me je još tada svojim zdravim ukusima oduvala i uverila u to da zdravo, a ukusno zaista postoji. E, pa Bemato srećno ti otvaranje i vidimo se uskoro! Osim Bemate, pre desetak dana otvorio se još jedan super lokal u Beogradu - Wagokoro u kome se prodaju tradicionalne japanske poslastice daifuku kod nas poznatije pod nazivom moči dezerti. Ručno, jedan po jedan, svakog dana pravi ih mlada japanka Naho, poslastičarka i novopečena ugostiteljka. Ukusi su dosta originalni i zanimljivi i sigurno nešto što morate da probate!

A zanimljivo je i to što ni svet ne zaostaje za Srbijom ovih dana. Andrea Zagati, privatni šef Rodžera Votersa, basiste i tekstopisca čuvenog Pink Flojda otvorio je u Londonu luksuznu sendvičaru u kojoj za jedan sendvič treba da izdvojite čak 50 funti. Naravno, sendviči koji koštaju kao jela visoke kuhinje izazvali su burne reakcije na društvenim mrežama, ali kuvar za to posebno ne mari. Njegovi sendviči su, kaže, dostojni Mišlenove zvezde i napravljeni od najfinijih sastojaka, te je i cena totalno opravdana. Da li biste kupili sendvič od 7000 dinara? Ja ne bih.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.