Početna»Novosti»Gastro pregled: Samo da kiše ne bude
26.09.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Samo da kiše ne bude

U regionu, posle završene letnje sezone, epidemiološka situacije dosta se pogoršala, a to su među prvima osetili upravo zaposleni u ugostiteljskom sektoru

novost gastro pregled samo da kiše ne bude vinski magazin vino fino
O sve većem nedostatku stručnih kadrova, nepostojanju propisa kojim se reguliše kategorija bakšiša i o, donedavno, sve češćim bahatim postupcima inspekcija koje su imale manir da u sred ručka, u pratnji policije, ulaze u restorane i zatvaraju ih, niko više ni ne govori. Izgleda kao da su ti problemi nestali. Ali, baš naprotiv. Sigurno je da će kada ugostiteljski sektor izađe iz trenutne krize, pomenuti problemi samo postati veći. Osim toga, izvesno je i da će se napraviti još veći jaz između ugostitelja koji u svom poslovanju ne poštuju nijedan zakon i nastavljaju da rade, bez kazne, i onih koji poštuju sve zakone, ali se kažnjavaju i za najmanji, slučajni propust u radu, poput deset dinara viška u novčaniku.

Neizvesna jesen

I dok se vlasnici zimskih noćnih klubova nadaju bar nekom poslovanju, pa makar i u otežanim uslovima, sa smanjenim kapacitetima i uz propisanu socijalnu distancu, ugostitelji koji imaju objekte koji pretežno spadaju u kategoriju letnjih, strepe od najavljenih jesenjih kiša. Kako kažu, ostalo im je još samo mesec dana da rade, dok ne zatvore bašte, a ukoliko kiša bude padala tokom čitavog oktobra, imaće mesec dana manje za sticanje profita sa kojim planiraju da prežive ovu zimu. Naravno, svesni su da ni na vreme ni na koronu ne mogu da utiču, i da im ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će sve biti kako treba.

Ugostiteljski protesti u komšiluku

U regionu, posle završene letnje sezone, epidemiološka situacije dosta se pogoršala, a to su među prvima osetili upravo zaposleni u ugostiteljskom sektoru. Pre dve nedelje su niški ugostitelji, u znak protesta, zatvorili svoje lokale na sat vremena, a u nedelji za nama, pridružile su im se kolege ugostitelji iz Dalmacije. Ugostitelji u Splitu, Zadru i Šibeniku su zatvorili svoje objekte i sat vremena nisu usluživali goste kako bi ukazali na težak položaj u kojem se trenutno nalaze. Hrvatski ugostitelji zahtevaju da do marta 2021. godine ne plaćaju PDV i da dobiju druge poreske olakšice jer je, kažu, to jedini način da prežive krizu.

Protiv krize, kompletan HoReCa sektor kako u regionu, tako i u Srbiji se bori, i to svako na svoj način, a izgleda kao da su i hotelijeri konačno shvatili da moraju sami i da je vreme da se polako vraćaju redovnim poslovnim aktivnostima. Iako je stranih gostiju i dalje nedovoljno za normalno poslovanje, čini se bar da je industrija događaja, makar u velikim gradovima, malo živnula, što hotelima u kojima se često organizuju razni događaji ipak donosi neki profit. Osim toga, većina se okreće lokalnom poslovanju i obraća, pre svega, lokalnim gostima, dok čeka na normalizaciju situacije sa granicama i dolazak stranih turista.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se!

Povezani unosi