Početna»Novosti»Gastro pregled: Sezona za kajanje
30.07.2022.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Sezona za kajanje

Poseta u Crnoj Gori toliko je slaba da ugostiteljski radnici koji su otišli da rade na moru nemaju kome da kuvaju niti koga da služe

novost gastro pregled sezona za kajanje vinski magazin vino fino
I ove godine, kao i svake do sada, najpre kuvari, pa onda i konobari i barmeni iz Srbije otišli su na more da odrade sezonu i zarade, kažu, minimum dvostruko više nego što bi zaradili da su ostali na svojim poslovima u beogradskim lokalima i tokom leta. Hrvatska i Crna Gora i dalje su najpopularnije destinacije za beg stručnog ugostiteljskog kadra, a ko se ovog leta odlučio za rad u Crnoj Gori verovatno će dvaput razmisliti pre nego što napusti svoj posao da bi u sezoni radio na moru.

Naravno, neće svi isto i loše proći, iako se većina radnika koji su dogovorili poslove na moru, pa čak i kod onih ugostitelja kod kojih su već radili, već pokajala. Kažu da i u sred jula, bukvalno nisu imali kome da kuvaju niti koga da služe. To se najpre odnosi na malo luksuznije destinacije duž Bokokotorskog zaliva, u kojima su ove godine, zbog rata u Ukrajini, izostali visokoplatežni gosti iz tih zemalja, a slično je i sa ne tako skupim i luksuznim lokacijama jer gostiju jednostavno nema. Nema ih ni u kompleksu Porto Montenegro, ni na Luštici, ni u Čanju, a ni u Baru. Tako lošu sezonu na moru, realno, niko od sezonskih radnika nije očekivao - jer ako se negde troši na odmoru, to je onda u kafani.

Kuvari koji su se otisnuli na more definitivno su najgore prošli, naročito jer su zbog nedostatka gostiju još početkom jula vlasnici restoraan bili prinuđeni da ih pošalju kući. Mada, ništa bolje od beogradskih kuvara nisu prošli ni oni koji su se dogovorili za noćni rad u klubovima i barovima širom Boke Kotorske, po pravilu, mestima na kojima se najbolje zarađuje tokom leta. Mnogi od njih su se i sami vratili, uglavnom oni koji ugovorom nisu bili vezani da ostanu celu sezonu, iako je dosta i onih koji su praktično prinuđeni da ostati celo leto u Crnoj Gori jer u protivnom može da se desi da plaćaju penale za naprasno raskidanje ugovora. Ovako će, kažu, makar dobiti platu, iako zbog nje realno niko i nije otišao da radi, već zbog bakšiša koga ovog leta nema. Kada sam pitala jednog barmena koji godinama odlazi da radi u Herceg Novi da mi uporedi svoj bakšiš ove godine i prošle, rekao mi je da ne može jer nema sa čim da upoređuje jer ga ovog leta nema. Ni pet evra dnevno.

Kao glavni razlog za tako lošu sezonu i manjak gostiju u restoranima duž crnogorskog primorja, navode se dosta visoke cene hrane i pića u lokalima, kao i odsustvo bogatih turista koji ove godine zbog rata u Ukrajini nisu došli na letovanje u Crnu Goru.

Ali evo ja hoću, i to za par dana, pa vam javljam utiske iz prve ruke.

Do tada,

Vidimo se na plaži.