Početna»Novosti»Gastro pregled: Šta rade domaći favoriti za Mišlena?
17.07.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Šta rade domaći favoriti za Mišlena?

Dolazak čuvenog vodiča ugostitelji će dočekati sa relativno novim jelovnicima, ili makar malo osveženim sa po nekoliko noviteta

novost gastro pregled Šta rade domaći favoriti za mišlena vinski magazin vino fino
Dok kiša opet kvari vikend planove i gostima i ugostiteljima u našoj zemlji, ja se pitam gde li su i šta rade domaći fine dining favoriti dok čekaju Mišlenovu zvezdu, koja će, pretpostavljam (i nadam se) biti dodeljena na jesen. Prošlo je više od pola godine od kada je Mišlenov vodič najavio dolazak u Srbiju, ali su favoriti ostali isti.

Čini mi se i da ugostitelji rade sa istim žarom kao nekad, ne mareći mnogo da će im se kritičari iznenada pojaviti na vratima, a veliki dolazak čuvenog vodiča dočekaće sa relativno novim jelovnicima ili makar malo osveženim sa po nekoliko noviteta.

Magelan, restoran koji se sve češće pominje kao jedan od favorita za zvezdu, prvi je od favorita, još u aprilu izbacio je skroz novi jelovnik za letnju sezonu koji potpisuje šef Aleksandar Ilić, čovek koji zaista zna šta radi kada je kulinarstvo u pitanju.

U Homi, jednom od najčešće pominjanih kandidata za ovo prestižno priznanje, novi meni čeka svoju zvezdu još od početka godine, kompletan jelovnik je svakako odličan, a još bolji od kada je upotpunjen sa nekoliko sezonskih jela visoke kuhinje, gastronomskih kreacija šefa Filipa Ćirića.

U igri za zvezdu pominje se i Langouste naročito zbog Gijoma Iskandara, šefa sa bogatim iskustvom rada u Mišlenovim restoranima. Langouste je proširio svoju ponudu a la carte jela, a gostima, naravno, i dalje služi standardni degustacioni meni sačinjen od jela koje je Gijom spremao u Mišlenovim restoranima u kojima je radio. Ovaj restoran se u međuvremenu našao i na poznatoj listi La Liste i to u kategoriji restorana zbog kojih vam ne bi bilo žao da obiđete pola sveta da biste u njima jeli.

Kuhinju Salona 1905 vlasnik i vrsni kuvar Nikola Narančić u potpunosti je prepustio Davidu Šimuniću, a od decembra prošle godine, kada je i trebalo da budu proglašeni domaći restorani koji bi se našli u vodiču. ovi momci su se prihvatili i učešća u jednom super projektu u kome je četrdeset svetskih šefova pravilo autentična jela sa parmezanom odležalim 40 dana. „Salonci“ su za tu priliku, zanimljivo, izabrali uštipak.

Izgleda da se Legat 1903, restoran od koga sam možda i najmanje očekivala, najozbiljnije priprema za dolazak Mišlenovog vodiča budući da je pre nekoliko meseci u Beogradu organizovao veliku večeru sa Robertom Bobo Ćereom, šefom italijanskog restorana Da Vittorio sa čak tri MIšlenove zvezde. I ostao je još Vanja Puškar, jedan od najozbiljnijih konkurenata za Mišlena, koji će svoju prvu zvezdu po svemu sudeći dočekati na Kosmaju, u vinariji Eden, gde trenutno radi pošto nema izgleda da će se njegov Iris uskoro otvoriti. Nažalost.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.

Povezani unosi