Početna»Novosti»Gastro pregled: Stiže novi Gault & Millau vodič za Srbiju
13.04.2024.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Stiže novi Gault & Millau vodič za Srbiju

Prošle godine su se sa po četiri kuvarske kape ovenčali Langouste i Salon 1905, dok su po tri kape osvojili restorani Homa, La Pista, Restoran 27 i The Square

novost gastro pregled stiže novi gault millau vodič za srbiju vinski magazin vino fino
Vreme stvarno leti, i evo ga opet Gault & Millau. Novo, treće izdanje vodiča za Srbiju, iščekujemo, čini mi se, više nego što smo u decembru Mišlena. Verovatno jer nas je u prethodne dve godine „nasamario“ i domaće ugostitelje ostavio bez prve (zaslužene!) zvezde, ali dobro, preživesmo i to.

Proglašenje najboljih iz sveta ugostiteljstva desiće se u sredu, 24. aprila, kada ćemo saznati da li su prošlogodišnji restorani, po mišljenju ovog cenjenog međunarodnog vodiča, svojim radom opravdali ocene iz 2023. ali i ko se u 2024. izdvojio sa domaće gastro scene, od kuvara, šefova i poslastičara.

Za razliku od pompe koju Mišlenov vodič podiže u medijima i ugostiteljskim krugovima, te se i po nekoliko meseci ranije priča o favoritima za zvezdu i nagađa ko će je dobiti, u slučaju žute knjige izostaje ta vrsta groznice, što možda i nije tako loše jer će iznenađenje biti veće, a razočaranje manje ako i ove godine izostane pet kapa, koliko, prema pravilima ovog vodiča, najviše može da osvoji restoran. Podsećanja radi, prošle godine su se sa četiri kuvarske kape ovenčala dva beogradska restorana Langouste i Salon 1905, dok su tri kape osvojili restorani Homa, La Pista, Restoran 27 i The Square.

Gault & Millau je utemeljen 1972. godine u Francuskoj, i do danas je stekao reputaciju ustanove koja favorizuje savremeno kuvanje, a ne izbegava ni ocenjivanje neformalnih i tradicionalnih objekata, što mu je donelo reputaciju vrlo "demokratskog" vodiča. Sudije ocenjuju kvalitet hrane, kao i šefa i njegovo kuvanje, a ukupnoj oceni dodaju i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u lokalu. Vodič je specifičan i zato što ocena ne pripada restoranu kao takvom, već šefu i njegovoj gastro filozofiji i tehnici i po tome što ako šef ode iz restorana, sa sobom odnosi i svoju ocenu iz vodiča.

U iščekivanju novog izdanja,

Vidimo se.