31.05.2025.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Tri beogradska restorana stavljaju ključ u bravu
I pored pokušaja da optimizuju troškove, ne uspevaju svi ugostitelji da nadoknade manjak gostiju, a pogotovo stranih turista

Dok jedni opstaju uprkos svim izazovima, drugi, znatno veći broj ugostitelja već mesecima unazad jedva preživljava - budući da većina njih, naročito u restoranima visoke gastronomije, više od pola godine doslovno zarađuje taman toliko da mogu da plate kiriju i radnu snagu. Mnogi su se zbog toga odlučili čak i da prepolove kolektive, uvedu još po neki dodatni neradni dan u restoranu i maksimalno snize troškove kako bi makar opstali. Nažalost, nisu svi u tome uspešni.
Prvi, a nadam se i poslednji fine dining restoran u Beogradu koji je, očigledno zbog neprofitnog poslovanja, morao da bude zatvoren je novobeogradski GiG to posle samo dve godine od otvaranja. Subota, 31. maj bila im je poslednji radni dan, a umesto zalogaja visoke kuhinje na koje smo ovde navikli, u budućnosti će se služiti napolitanske pice MIG - iz lokala pored. Vlasnik je isti restorater koji na Fruškoj gori poseduje i restoran FIG.
Na sceni prestonice, nije GIG jedini koji je morao da bude zatvoren. Odmah na početku krize, zatvoren je Endorfin, bistro u strogom centru Beograda koji je godinama bio stecište turista. Kada se broj stranih državljana u poseti glavnom gradu prepolovio, u Endorfin je stavljen ključ u bravu zauvek, makar u obliku u kome je poslovao. Na mestu gde je bio Endorfin, kako mi je pre par meseci rekao njegov vlasnik Miloš Vukšić, trebalo je da budu otvoreni zajedno Endorfin i picerija Emma, ali od toga i očigledno nema ništa. Na vratima Endorfina i dalje stoji da se lokal renovira...
Takođe, u najstrožem centru Beograda, u bistrou koga je i domaća i strana ekipa gostiju podjednako obožavala čitavu deceniju, u Bistro Grad Hometown-u osvanuo je oglas za prodaju kompletnog biznisa i inventara. Dok se ne pronađe kupac, Bistro nastavlja sa radom, a kao glavni razlog za zatvaranje ovog mesta, kako piše na njihovom profilu na instagramu je to što su se vlasnici preselili iz Beograda i ne mogu sa druge lokacije da vode bistro onako kako bi to želeli.
Vlasnici tri vrlo poznata restorana u Beogradu odlučili su se na zatvaranje, i nadam se da je to to, i da me sledećeg jutra neće iznenaditi još nečiji post na instragramu ili poziv za oproštajnu žurku.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.