Početna»Novosti»Gastro pregled: Ugostitelji ne odustaju od protesta
03.04.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Ugostitelji ne odustaju od protesta

Bez obzira na radosnu vest o ponovnom otvaranju lokala, ne prestaje da kruži javni poziv na veliki protest ugostitelja, koji će, kako mi se čini, biti najozbiljniji do sada

novost gastro pregled ugostitelji ne odustaju od protesta vinski magazin vino fino
Evo ukratko kako je izgledalo ugostiteljstvo prošle nedelje u našoj zemlji – restorani i kafići nisu radili, iako je na prvi pogled delovalo kao da jesu. O tome se i pričalo u ugostiteljskim krugovima, zapravo o tome kako su pojedini ugostitelji ispali "glupi" jer su dozvoljenu šaltersku prodaju shvatili doslovno i lokale preuredili tako da gosti mogu samo da naruče i pokupe hranu i piće bez zadržavanja ispred.

S druge strane, većina beogradskih ugostitelja, naročito onih u najužem centru grada, na Vračaru i u Beogradu na vodi, pronašla je način da radi i kada je zabranjeno da se radi. Oni su ispred lokala ostavili nameštene bašte, a takav sistem funkcionisao je besprekorno. Uzmete kafu, piće ili hranu za poneti, sednete za sto u bašti, i umesto iz keramičkog tanjira jedete iz papira i ambalaže za poneti dok pijuckate piće iz plastične čaše. Za goste, u trenutnoj situaciji kada nije dozvoljeno sedenje po kafićima, užitak je zagarantovan, ali nije dobro to što su se ugostitelji ovog puta podelili, na one koji poštuju zakon i na one koji ne biraju sredstva u borbi za opstanak. Do sada, nastupali su udruženi i složni, a nadam se da je ova slika iza nas i da je tako bilo samo prošle nedelje. Ionako će od ponedeljka ponovo dobiti dozvolu da otvore bašte svojih lokala, uz poštovanje određenih mera, koje će biti ustanovljene danas ili sutra i sa radnim vremenom bašti do 22 sata.

Borba za opstanak

Bez obzira na radosnu vest o ponovnom otvaranju lokala, na društvenim mrežama ne prestaje da kruži javni poziv na veliki protest ugostitelja, koji će, kako mi se čini, biti najozbiljniji do sada. Ako mene pitate, protest je potpuno očekivan, budući da država zaista nema sluha za ugostiteljski sektor. Protest za opstanak zakazan je za ponedeljak, 12. april 2021. u 16.30 časova ispred Vlade Srbije, i ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama, na ulice će izaći gotovo svi vlasnici lokala u Beogradu. Organizuju ga ugostitelji i radnici ivent industrije koji i pozivaju upravo "svaki kafić, svaki restoran, svaki klub, svaki ivent centar i svakog saradnika" da im se pridruže u borbi za opstanak. Protest nije politički, što je i naglašeno u pozivu. Srećno i vidimo se!

Do sledećeg vikenda,

Živeli!

Povezani unosi