Početna»Novosti»Gastro pregled: Uvodi se porez na bakšiš?
27.04.2024.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Uvodi se porez na bakšiš?

Već se dešava da radnici bakšiš ne dobiju uopšte jer retko gde u Beogradu, ako plaćate karticom, imate mogućnost da ostavite bakšiš, a da nije u vidu gotovine

novost gastro pregled uvodi se porez na bakšiš vinski magazin vino fino
Ovih dana - strašna vest! Uvodi se porez na bakšiš. Porez od 20 odsto uveo bi se, ako zaživi predlog Ministarstva finansija, na napojnice koje se ostavljaju putem platforme koja omogućava primanje bakšiša platnim karticama.

I do sada je sama procedura za ostavljanje napojnice preko kartice bila komplikovana. Štampaju se dva računa, a konobari od bakšiša sa kartice ni ne dobijaju ceo iznos već manje od pola. Dešava se i da ga ne dobiju uopšte jer retko gde u Beogradu, ako plaćate karticom, imate mogućnost da ostavite bakšiš, a da nije u vidu gotovine. Sada je novi predlog u fokusu - da zaposleni sam kreira nalog na aplikaciji, dobije personalizovani QR kod, a gost koji želi da mu ostavi baškiš skenira kod, prati instrukcije, unese iznos bakšiša i novac direktno leže na račun zaposlenog.

Zvuči kul?

Ali, za ugostitelje nije. Iako je korišćenje aplikacije potpuno besplatno, vlasnici restorana imaju dodatni trošak, jer se od svakog bakšiša uplaćenog preko aplikacije odbija dodatih 15 odsto za proviziju kompanije čija se aplikacija koristi. Iako je porez na bakšiš samo predlog, ugostitelji su u problemu od same pomisli na to da plaćaju dvostruke troškove - i vlasnicima platforme za obradu napojnice, i državi za porez, budući da sada ni plate koje daju zaposlenima, a one su u poslednje vreme, bar po onome što čujem od šefova i konobara, istorijski visoke, neće moći da im zadrže radnike i odgovore ih od odlaska na sezonski rad.

To je upravo i problem koji je konstantno prisutan u domaćem ugostiteljstvu, nešto sa čime ni oni najiskusniji ugostitelji ne uspevaju da se izbore već godinama. On urušava kvalitet restoranske scene koja umnogome zavisi od dva tima, iz kuhinje, i iz sale.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.