Početna»Novosti»Gastro pregled: Zatvara se sve više lokala
18.07.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Zatvara se sve više lokala

Online naručivanje hrane od prošle nedelje ponovo radi u jakom plusu, kao u martu i aprilu ove godine, dok ugostitelji u Srbiji posluju u sve debljem minusu

novost gastro pregled zatvara se sve više lokala vinski magazin vino fino
Novi gastro pregled Jelene Stojčić ne donosi, nažalost, dobre vesti za domaće ugostitelje i hoteljiere: kriza ne posustaje, a rezerve kapitala i strpljenja su na izmaku.

Korona virus stvarno se ne predaje i zaista ostavlja trajne posledice u svim sektorima, a najviše ih osećaju upravo najugroženiji: hotelijeri i ugostitelji. Turizam i ugostiteljstvo definitivno su dve grane privrede koje sa trenutno nalaze u veoma lošoj poziciji. Poražavajući je podatak da je polovina registrovanih restorana na Donesi.com platformi za online naručivanje hrane prestala da postoji u prvih mesec dana od proglašenja pandemije, i da taj broj raste iz meseca u mesec. Za sada, očigledno je da su još uvek u igri samo lokali koji imaju bašte i koji dostavljaju hranu. Restorani bez dostave teško da mogu da prežive ovaj talas virusa, dok je devedeset odsto ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu već zatvoreno. Takođe, sa skraćivanjem radnog vremena do 20 sati u pojedinim gradovima u Srbiji, mnogi lokali zatvorili su svoja vrata. Neki privremeno, većina zauvek.

I dok su kafići i restorani još iole puni, hoteli u našoj zemlji potpuno su prazni, a većina događaja koja je trebalo da se odigrava u hotelima tokom leta, otkazana je.

A prošle nedelje otkazana je i Guča.

Ugostitelji u Šapcu uspeli da se izbore za produženje radnog vremena do 23 sata, dok se Grad Beograd odvažio i najavio da će pomoći ugostiteljima u ovoj teškoj krizi. Pomoć će biti namenjena onima koji se nalaze u objektima koji su u vlasništvu Grada Beograda i značiće smanjenje zakupa za pedeset odsto. Osim toga, najavljeno je i da će odluka o zabrani postavljanja bašti kafića i restorana na Vračaru biti suspendovana, odnosno da će ugostitelji sa Vračara dobiti natrag svoje bašte. To je lep gest Grada Beograda, ali, za sada, samo na nivou obećanja.

Ali, i u moru obećanja i crnih vesti, potkrade se i nešto baš, baš dobro kao što je pisanje uglednog francuskog lista o našem isto tako uglednom vinaru Kosti Botunjcu. Ili to da su istraživači iz Beograda i Čačka uspeli da naprave nova, ukusna pića sa dodatkom gljiva, u neobičnom spoju gastronomije i uživanja u kvalitetnim alkoholnim pićima.

Do sledeće subote,

Živeli!

Povezani unosi