Početna»Novosti»Gastro pregled: Zatvaranjem protiv novih mera
20.09.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Zatvaranjem protiv novih mera

Dok na prvi pogled deluje kao da se ugostiteljski život u Srbiji lagano vraća u normalu, u Nišu su uvedene nove rigorozne mere, što je vlasnike lokala navelo da organizuju proteste

novost gastro pregled zatvaranjem protiv novih mera vinski magazin vino fino
Najnovije mere podrazumevaju da u bašti lokala u jednom trenutku ne sme da bude više od trideset ljudi, kao ni unutra. Ova odluka se, za sada, odnosi isključivo na Niš. Zbog toga su sinoć niški ugostitelji, u znak negodovanja, tačno u 20 sati zatvorili svoje lokale, dok su pre toga, u podne, na Trgu kralja Milana organizovali protest. Vlasnici ugostiteljskih objekata ukazali su i na to šta ih čeka za samo nekoliko meseci, u januaru, kada će, po svemu sudeći, većina ugostiteljskih radnika ostati bez posla. I neće samo tako biti u Nišu, već u celoj zemlji, ukoliko država ne smisli bolji način da pomogne zaposlenima u ovom sektoru. Rad ugostiteljskih objekata posle 31. oktobra, kada se zatvore bašte, za mnoge neće biti održiv. Kako sami kažu, niški ugostitelji ne žele da čekaju sopstvenu propast. Zato su se i odlučili da zatvore svoje lokale, u znak protesta protiv novih mera koje samo produbljuju krizu u sektoru koji je već u ozbiljnim problemima.

Gde li su i šta rade vlasnici noćnih klubova sada?

Da nema pandemije, već bi se uveliko planirala nova, zimska sezona, koja u Beogradu, po pravilu, traje od kraja oktobra do sredine maja. To je i period kada se provod sa reke seli u "grad“, u takozvane zimske klubove. Ove godine, od toga nema ništa. Dobro je da je bar malo živnuo noćni život na izmaku leta, jer u suprotnom, mnogo više lokala bi bilo zatvoreno nego do sada. Tačan broj još uvek se ne zna, ali dovoljno je samo da prošetate svojim gradom i da vidite koliko je ugostiteljskih objekata zatvoreno. I nisu samo mali lokali u problemu, ima tu i nekih neočekivanih zatvaranja kao što je recimo slučaj sa Pekingom, prvim kineskim restoranom u Beogradu. Kroz prozor Pekinga vidi se da je unutra prostor dosta zapušten iako je sav inventar i dalje tu, a iako se u gradskim krugovima priča da ih je korona zatvorila, ja ću i dalje verovati da nije i da će uskoro ponovo početi sa radom.

Ali,

Da ne bude da je baš sve tako crno...

Prošle nedelje je beogradska picerija Majstor i Margarita proglašena za jednu od najboljih u Evropi i za najbolju u Srbiji. Ova picerija našla se na 45. mestu u izboru 50 Top Pizza pod pokroviteljstvom S.Pellegrino vode, a priznanje je stiglo baš u trenutku selidbe Majstora i
Margarite na novu lokaciju.

Detaljnije o uspehu ove picerije i razgovor sa vlasnikom Vladimirom Bajagićem čitaćete u novom broju magazina Vino & Fino koji će se u ugostiteljskim objektima širom zemlje naći već početkom oktobra.

Do tada,

Živeli!