Početna»Novosti»Gigant iz Šampanje od ove godine bez herbicida!
20.02.2020.

Gigant iz Šampanje od ove godine bez herbicida!

Jedna od najvećih šampanjskih kuća, Moët & Chandon, saopštila je da se u potpunosti okreće proizvodnji vina na ekološkim principima

novost gigant iz Šampanje od ove godine bez herbicida vinski magazin vino fino
Kuća Moët Hennessy, pod čijim okriljem radi Moët & Chandon, jedna od najvećih vinarija u Šampanji, i koja deluje u okviru divovskog konglomerata LVMH, saopštila je da će već od ove godine u potpunosti ukinuti upotrebu herbicida u svojim vinogradima u Šampanji! I ovo nije sve: u Šampanji će biti napravljen istraživački centar vredan čak 20 miliona evra, u potpunosti posvećen održivom, ekološkom vinarstvu. U ovoj kompaniji su takođe rekli da će stvoriti stručnu mrežu za deljenje znanja o vinogradarstvu, i da će ona nositi poetičan naziv Univerzitet živog tla.

Šampanjci sa etiketom Moët & Chandon svakako nisu prvi koji su napravljeni bez upotrebe herbicida, ali su izvesno najpoznatiji, a svaki potez koji povuče konglomerat LVHM, vlasnik moćnih brendova kao što su Chateau d'Yquem, Dom Perignon, Veuve Clicquot i mnogi drugi, izaziva ogromnu pažnju stručne javnosti.

Odluka da se ukine upotreba herbicida je u skladu sa širim "organskim" trendom u Francuskoj, koji ima podršku u samoj Jelisejskoj palati. U Francuskoj je u toku velika akcija, koordinisana na samom vrhu države, sa ciljem da se popularni herbicid glifosat u potpunosti izbaci iz upotrebe. Predsednik Emanuel Makron je prošle godine rekao da želi da celokupan poljoprivredni sektor u Francuskoj prestane da koristi glifosat u roku od tri godine, i da će biti zamenjen prirodnim herbicidnim sredstvima. U okviru ove akcije, francuske vlasti su prošle godine ukinule licence za proizvodnju 36 herbicidnih sredstava koja sadrže glifosat. Ostalih 29 biće zabranjeno do kraja ove godine.

Posledice francuskog odmaka od glifosata biće od velikog značaja za vinarstvo i vinogradarstvo cele Evrope. Francuska se nalazi u panelu od četiri zemlje koje zajednički odlučuju o daljoj upotrebi glifosata na nivou Evropske unije. Upotrebna dozvola glifosata na nivou EU ističe 15. decembra 2022. godine, a gotovo je izvesno da će Francuska želeti da onemogući njegovu dalju upotrebu u celoj Evropskoj uniji.