Početna»Novosti»Top lista crvenih vina 2020
28.12.2020.

Top lista crvenih vina 2020

novost top lista crvenih vina 2020 vinski magazin vino fino

.
1. Momentum 2017
Vinarija Veritas, Fruška gora

Teško je promeniti ukorenjene predrasude o crvenim vinima Fruške gore, čak i pored obilja dokaznog materijala u bocama, posebno kada su u pitanju internacionalne sorte poput merloa, kabernea, širaza... Zato su vina poput Momentum kaberne sovinjona iz karlovačke vinarije Veritas toliko važna!

Momentum 2017 je čist, rasni kaberne sovinjon, moćan i fokusiran, i kao takav, najbolji za rušenje predrasuda o fruškogorskim crvenim vinima. Ovakav kakav je, predstavlja i jedan od najboljih kabernea Srbije i jedno od najboljih crvenih vina Fruške gore. Istina, iako je dostupan na tržištu i još uvek ima dovoljnih količina, moraćete malo da se potrudite da ga kupite. Razlog leži – i nećemo to prećutati – u nedovoljnoj agilnosti vlasnika vinarije u prodaji i marketingu. Važnije od toga, oni ipak imaju umeće da iznedre veliko, izvanredno vino!

Vinariju Veritas osnovala je porodica Bošković, izgradivši svoju vinsku kuću tik uz idilični put koji od Sremskih Karlovaca vodi ka Stražilovu. Okruženi su svojim vinogradima, podignutim – sudeći po vinima – na odličnim pozicijama. Uz sveži beli sovinjon i roze, prave voćni i sočni merlo, dok im se kao perjanica izdvojio Momentum, premijum etiketa kaberne sovinjona. Ne proizvode ga svake godine, već samo onda kada kvalitet grožđa to dozvoli, pa je aktuelna 2017. tek njihovo drugo takvo vino. Tople godine ovom kaberneu očigledno odgovoraju, jer je prethodni dolazio iz 2012. Tek kada je ocenjen sa 92 poena na jednom od DWWA ocenjivanja, šira publika je prvi put uopšte i čula za vinariju Veritas. Da to izvrsno vino nije bila tek slučajnost, pokazali su berbom iz 2017 i vinom čak boljim nego ranije.

Momentum iz 2017 ekspresivni je predstavnik sorte, rasni kaberne sa mirisom borovnica, kupina i svežeg crnog voća, uz malo kože, elegantnog hrasta i ljutkasto – zeljastih začinskih nota. U ustima vibrantan i sočan, kompleksan i postojan. Vino kome morate da posvetite vreme i koncentraciju. Slobodno ga čuvajte u kolekciji, trajaće još godinama!

2. Vivak 2017
Vinarija Grabak, Tri Morave

Rustičan i potpuno izvornog, tradicionalnog izraza sorte, Vivak prokupac 2017 uspeo je da obori s nogu iskusne međunarodne sudije i osvoji zlato, odnosno 95 poena na ovogodišnjem Dekanterovom ocenjivanju. Velika stvar za prokupac, velika stvar i za sve vinare iz Srbije. Pored toga, zaista fin prokupac, kompleksnog mirisa sa puno voća i zemljanih nota. Koncentrisan u ustima, čvrstih tanina i svežeg ukusa koji donosi tonove kafe, joda i pregršt voća.

3. Breg prokupac 2017
Vinarija Doja, Toplica

Još jedan krupan iskorak za prokupac i najbolje vino vinarije Doja do sada. Iz jedne od najboljih berbi u poslednjoj deceniji, prokupac Breg već sada pokazuje raskoš i bogatstvo, iako mu tek predstoji vreme za sazrevanje i razvoj. Njegov potentan miris podseća na šaku zgnječenog bobičastog voća, uz duvan, cvetne note, likoriš i slatke začine. Punog tela, sočno i sveže istovremeno, fino izbrušenih, somotastih tanina. Bogato vino kom je neophodan dekanter ili još par godina ležanja u boci.

4. Stifler’s Mom shiraz 2016
Vinarija Erdevik, Fruška gora

Grožđu iz krčedinskog vinograda na Fruškoj gori, 2016. donela je zrelost, punoću i ozbiljnost dovoljnu da se u vinariji Erdevik odluče za svoj prvi, čist sortni širaz. Dopao se nama, ali dopao se i Marku Skvajersu iz Parkerovog magazina Wine Advocate, koji ga je ocenio sa više od 90 poena. Stifler’s Mom 2016 rasno je vino snažnog napada, teškaš koji odmah pokazuje svoje mišiće. Miris mu je intenzivan i zreo, mesnat, likerast, pun voća i naglašenog karaktera dima, sladića i malo vanile. Jednako je masivan u ustima, ali skadan i dug. Vino za dekanter ili odležavanje u podrumu.

5. Merlot Stari Hrast Selekcija 2017
Podrum Stari hrast, Šumadija

Topla berba i grožđe u savršenoj kondiciji, ubrano na vreme, sa puno ekstrakta i šećera, ali očuvane svežine, doneli su jedan od najboljih srpskih merloa u ovoj godini. Kompleksan, sa koncentrisanim mirisom crne trešnje, šljive i borovnice, uz note novog kožnog kaiša, grafitne olovke, cimeta i bibera. Punog, raskošnog tela, ali skladno, sa puno tanina savršene granulacije. Veliko vino za dugo odležavanje i reprezentativni primer potencijala Šumadije kao regiona za vrhunski merlo.6. Kremen 2017
Vinarija Matalj, Negotinska Krajina

Izvanredna vinogradarska godina donela je sjajna vina i u Negotinsku krajinu, pa tako iz te godine imamo i poseban Kremen, kaberne sovinjon iz klasične linije vinarije Matalj, nekako uvek u senci svog mlađeg, ali pretencioznijeg, skupljeg i slavnijeg brata, vina Kremen Kamen. Međutim, klasični Kremen iz 2017. takođe pruža jako mnogo, pre svega punu ekspresiju kabernea sa negotinskog teroara, što podrazumeva obilje crne ribizle i drugog zrelog voća, note mente i smirenog, elegantnog hrasta. Pun, ali gibak na jeziku, pun zrelosti i sočnosti, sa finim ugrizom čvrstih tanina, Kremen je tu da nas podseti zašto je Negotinsko podneblje kao stvoreno za kaberne sovinjon.

7. Draga 2008
Vinarija Stemina, Tri Morave

Čak dvanaest godina je trebalo kaberne sovinjonu Draga da sazri i razvije se u ovako impresivno, veliko i moćno crveno vino, perjanicu porodične vinarije Stemina iz Trstenika. Visokog alkohola, ali koji ne štrči i ne zamara, dugo odležavalo u hrastovim burićima, ovo vino donosi zreo miris kože, džema od kupina, suve šljive i vrhunske cigare ili slatkastog duvana za lulu i ne pokazuje nikakve znake umora! Uprkos mirisu, na nepcima nema puno slasti, već samo punoće i mekih, baršunastih tanina. Sve je integrisano i sve na mestu u ovom podatnom i velikom kaberneu. Bravo!

8. Ergo crveni 2017
Vinarija Temet, Tri Morave

Klasičan Temetov bordovski blend na početku, ali danas obogaćen značajnim udelom prokupca, postao je jedno od najubedljivijih crvenih vina Srbije. Ergo iz 2017. najraskošniji je do sada i donosi obilje zrelog crnog voća, čvrstinu, slatke začine i tonove vrhunskog drveta. Moćno, sočno, puno i raskošno, ovo je upečatljivo vino internacionalnog izraza sa prepoznatljivim potpisom podneblja i vinara. Tek mu predstoji vreme za razvoj i napredak u boci.

9. Ivanović prokupac 2017
Vinarija Ivanović, Župa

Prokupac koji je postao jedan od kamena međaša obnovljene župske tradicije, u berbi iz 2017. pokazao se kao jedan od najboljih u vinariji Ivanović. Njegov potentan i kompleksan miris još uvek je stegnut i mlad, sa obiljem divlje kupine, trešnje i šljive, te plemenitim tonovima nane, zelenog bibera i malo slatkih začina. U ustima precizan i koncentrisan, čvrstih tanina koji fino stežu desni i veoma postojanih voćnih i začinskih aroma. Vino za čuvanje u kolekciji, izuzetnog odnosa cene i kvaliteta.

10. Bonsai 2017
Yotta, Župa

Prvi prokupac rađen od prosušenog grožđa, u veoma ograničenom tiražu od nekoliko stotina boca. Miris mu je jasan, otvoren, čist i ubedljiv, sa puno sušenog voća, marmelade od šipka, domaćeg džema od šljiva, višnje, brusnice i tonova suvog začinskog bilja. Na nepcima je bogato, prepoznatljvih čvrstih tanina, sa elegantnom, dobro izbalansiranom slašću. Drugačiji prokupac i putokaz za mogući novi stil vina od ove sorte.