Početna»Novosti»Top lista roze vina 2020
28.12.2020.

Top lista roze vina 2020

novost top lista roze vina 2020 vinski magazin vino fino

1. Rose Sec 2019
Vinarija Zvonko Bogdan

Pored svih uspeha nanizanih za crvene kupaže, šardone i pino blan, subotička vinarija Zvonko Bogdan već nekoliko godina suvereno vlada i kategorijom premijum rozea u Srbiji, ne menjajući godinama lik tog vina i recept za uspeh. Njihov Rose Sec pravi se od čistog merloa, po kome su palićki vinogradi poznati, malo ranije branog od onog za crvena vina. Dobro grožđe, kratka maceracija, jasna ideja šta se želi i veština i znanje tima predvođenog enologom Srđanom Lukajićem, doneli su kontinuitet kvaliteta i reputaciju vina sa kojim nikad nećete pogrešiti.

Rose Sec 2019 dosledno prati poslednjih godina izuzetno popularni stil rozea koje je - što se tiče strukture i svežine pre svega - bliže dobrim, svežim belim vinima, nego tradicionalnim, robustnijim tipovima roze vina čiji je aromatski profil naglašeno na strani zrelog, crvenog voća. Rose Sec miriše na breskvu, lubenicu, grejpfrut, sitne crvene bobice, a tu su herbalni tonovi matičnjaka i zelenog voća. Na jeziku prosto pleše, razigran i lepršav, ali bogat u svojoj aromatskoj ekspresiji koja sada donosi i maline i drugo slično crveno voće, kao i prefinjene, puderaste tanine, golicavu kiselinu, hrskavost i sočnost zrelog voća. Rose Sec je svojim karakteristikama odavno prevazišao kategoriju u kojoj je većina rozea, bivajući, naprosto, ozbiljno vino. Zato je ove godine izbio na vrh naše godišnje liste.

2. Rock & Rose 2019
Vinarija Matijašević, Šumadija

Prvenac mlade vinarije Matijašević, koja je tržištu odmah ponudila dva stilski potpuno različita rozea, smeštajući Rock & Rose i kvalititavno i cenovno u premijum kategoriju. Elegantan roze od merloa, čist i čvrst, sa mirisima sitnog crvenog voća, grejpa i začinskog bilja, vibrantan i skladan, odmah je stekao vernu publiku. Sjajan početak Matijaševića!

3. Roza Nostra 2019
Vinarija Erdevik, Fruška gora

Vinarija Erdevik ne popušta sa svojim rozeom, pa on svake godine završi u prvih pet na ovim stranicama. Iako je u nekim godinama ovo vino menjalo stilski pravac, uvek je bilo veoma dobro. Ove godine, sa berbom 2019, vino je bilo impresivno i bilo bi sjajno da autori nastave u ovom pravcu. Puno ribizle, divlje jagode i sličnog voća, pa svežina limuna, malo začina, i neki slatkasti dodir drveta u pozadini krase ovaj erdevički roze. Uz to je sjajne strukture, veoma svež, skladan i dug.

4. Nemir 2019
Vinarija Despotika, Šumadija

Nastao delom od prokupca, a delom od kabernea, Nemir iz 2019. najelegantniji je do sada. Svetle boje, sa intrigantnim začinsko – vegetativnim notama i ozbiljnim voćnim mirisima koji prizivaju i crno i crveno bobičasto voće. Nije potpuno suv, ali slast mu je odlično uklopljena sa kiselnama, tek mu dodajući na punoći i dopadljivosti, ne opterećujući ga ni malo. Taman kako treba!

5. Rose 2019
Vinarija Vinum, Fruška gora

Roze koji pre svega, uvek oduševi cenom, na policama više nego razumnom za kvalitet koji nudi. Nosi karakter trešnje, kiselkaste maline, hibiskusa i kore limuna, kao i meke note tropskog voća, poput manga. Čvrsto, puno roze vino fine strukture i očaravajuće svežine, sa puno voća u
ukusu.