Početna»Novosti»Gordon Remzi prijavio gubitak od 14 miliona evra
05.08.2022.

Gordon Remzi prijavio gubitak od 14 miliona evra

Restorani čuvenog šefa pretrpeli su teške gubitke tokom pandemije koronavirusa, a problemi su se nastavili i u ovoj godini

novost gordon remzi prijavio gubitak od 14 miliona evra vinski magazin vino fino

Pandemija, promene na tržištu radne snage, problemi sa lancima snabdevanja, rat, a potom i nagli rast inflacije - svi ovi faktori uveli su ugostitelje u krizu neslućenih razmera, a ni "selebriti" šefovi nisu pošteđeni. Restorani Gordona Remzija izgubili su, kako prenosi Drinks Business, ćak 12 miliona funti (14.4 miliona evra) do avgusta 2021, a gubici, u još neobjavljenom iznosu, nastavili su se i u godini nakon toga, da bi se prihodi koliko - toliko stabilizovali tek tokom ove letnje sezone.

Kako je objavila kompanija Gordon Ramsay Restaurants, ova grupa od 35 restorana je tokom dve pandemijske godine zaradila dvostruko manje novca nego u godinama pre toga, "na čelu" sa rekordnom 2019. koja se u svetu ugostiteljstva smatrala jednim od najboljim u istoriji, i kada je slavni šef zaradio čak 54.7 miliona funti. Uz sve ovo, Remzi je otpustio oko 300 stalnih radnika - u početku je bilo najavljeno da će otpustiti čak 500 ljudi, ali je, pod pritiskom javnosti koja je - s pravom - smatrala da se slavni šef prebrzo okrenuo otpuštanju kao prvoj meri za očuvanje zarade - smanjio ovaj broj i tako bar donekle popravio svoju sliku u javnosti.

Pad zarade bio bi još veći da restorani Gordona Remzija nisu primili 3 miliona funti državnih subvencija koje su bile usmerene na zadržavanju radnika na njihovim radnim mestima i tokom najgorih meseci pandemije, kada restorani uopšte nisu radili ili su radili samo dostavu.

Grupa Gordon Ramsey Restaurants sada navodi da posluje sa dobitkom, ali budućnost nije nimalo svetla: očekivana recesija britanske privrede, čiji se početak očekuje u poslednjem kvartalu ove godine, mogla bi da smanji profit kompanije za čak 20 procenata.