Početna»Novosti»Gosti iz kavkaske prapostojbine vina
22.02.2020.Nenad Kostić

Gosti iz kavkaske prapostojbine vina

Jedna od atrakcija sajma BeoWine su gruzijska vina, napravljena tradicionalnim metodama koje su se primenjivale i pre 8.000 godina

novost gosti iz kavkaske prapostojbine vina vinski magazin vino fino
Na malenom, ali u svakom trenutku dobro posećenom štandu gruzijskih vinara na 11. Međunarodnom sajmu vina BeoWine pokazalo se da naša vinska publika dobro poznaje činjenicu da je ova kavkaska zemlja - kolevka vina i, po svemu sudeći, mesto odakle je plemeniti napitak krenuo na svoj pohod po planeti.

Domaćini gruzijskog štanda, neverovatno ljubazna vinarka Salome Lekišvili iz vinarije Tchrebalo i njen kolega Aleksander Paikidze, zastupnik dve gruzijske vinarije, u kratkom razgovoru za Vino & Fino predstavili su nam nekoliko specifičnosti gruzijskog vinarstva.

Salome Lekišvili predstavila nam je svoje vino Tchrebalo Alexandrouli, kupažu dve lokalne gruzijske sorte, aleksandruli i muđuretuli.

- Osetićete u ovom vinu trešnje, tamne bobice, jagode...Vrlo je snažne arome, veoma voćno, i kao takvo, ovo vino je pravi izraz naše zemlje - ponosno govori Salome Lekišvili o vinu koje predstavlja ponos i najveći adut njene vinarije.

Salome Lekišvili rekla je i da je oduševljena boravkom u Srbiji, kao i našim vinima:

- Vaša vina su, to znam, iz godine u godine sve kvalitetnija, a imate izuzetno širok spektar stilova i sorti. Sve to radi za vas - rekla je vinarka.Aleksander Paikidze predstavio je nešto što smo na ovom sajmu BeoWine probali prvi put, i sa izvesnom dozom strahopoštovanja. U pitanju je vino Bruale Saperavi 2017, proizvedeno od čuvene sorte saperavi koja je "napipala" svoj put čak do Amerike i koja se umnogome identifikuje sa gruzijskim vinarstvom. Ovo vino proizvedeno je nadaleko poznatom i drevnom kvevri metodom vinifikacije u velikim glinenim sudovima.

- Vino koje sada pijete napravljeno je istom metodom koja se koristila i pre 8.000 godina - rekao nam je Aleksander Paikidze.

- Gruzija je prapostojbina vina, a ovo vino pravljeno je apsolutno tradicionalnim metodama, sa vrlo dugom aceracijom, i od naše stare sorte. Apsolutno je autentično, dosta jakih tanina i jake kiseline, i sada je još uvek izuzetno mlado. Ovakvo vino može se čuvati jako dugo i nisam siguran ni da će za deset godina dostići punu zrelost - rekao je Paikidze za vino čija cena od oko dvadeset evra, po našoj proceni, predstavlja vrlo povoljnu ulaznicu u svet vrhunskih gruzijskih vina.

- Mi smo zemlja za čija će se vina tek čuti i ne možemo svoja vina da prodajemo skuplje od toga. Stvari se, doduše, menjaju, ljudi sve više čitaju i slušaju o kvevri vinima, država nam puno pomaže i verujem da nas čeka jako lepa budućnost - rekao je Paikidze, koji je, zajedno sa koleginicom Salome Lekišvili, ranije u toku dana imao nezaboravan susret sa vrlo neočekivanim gostima štanda: košarkaškom reprezentacijom Gruzije, koja će sutra odmeriti snage sa našim košarkašima u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2021.

Zemlja-gost Međunarodnog sajma turizma, u okviru koga se održava 11. BeoWine, ove godine je Egipat. Postoje nagoveštaji da bi, posle ovog "sondiranja terena" od strane gruzijskih vinara, sledeća zemlja-gost mogla biti baš drevna Gruzija.